Над 30 000 граждани искат държавно отличие за граничарите от Средец

  • 28 октомври 2015 13:22

  • 1223
  • 3
Над 30 000 граждани искат държавно отличие за граничарите от Средец
© Булфото

Повече от 30 хиляди граждани искат държавно отличие за тримата граничари от Средец и техния колега от село Ореше, който загина при изпълнение на служебните си задължения. Подписката беше внесена днес в Министерския съвет.

Петицията е инициирана от директора на НИМ Божидар Димитров в защита на граничарите, които задържаха 54 нелегални мигранти на българско-турската граница преди две седмици. При задържането един афганистанец беше убит. Инцидентът предизвика множество коментари за действията на граничарите.

"Когато има издадено полицейско разпореждане на граничар, на военен на пост, знаете ли, че това е човек, който може да издаде и да изпълни смъртната присъда на един нарушител на момента. Защо го казвам това нещо? Защото ние сме ги поставили в такова положение, че той може да стреля само когато му е застрашен животът. Извинявайте, това оръжие му е дадено да пази мен, вас и държавата. И когато някой бяга и му е разпоредил да спре, той трябва да го спре с всички средства, включително и с изстрел, затова му е оръжието", заяви Миломир Богданов, един от вносителите на подписката, цитиран от БНР.

Според друг вносител, Стефан Стойков, полицаите и граничарите не са добре защитени и петицията е морална подкрепа към тях. "Тъй като нашата армия очевидно е политически ангажирана. Господин Ненчев играе политическа роля, ние, гражданите, имаме роля, която е гражданска. Затова по конституция имаме право да се самоорганизираме в защита на нашето отечество, за Република България", заяви той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1223 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.29 | 20:23

3
ВЕЧЕ СА 30 001
Пена

2015.10.29 | 20:23

2
Мн време ви трябваше за размисъл.Всеки българин би трябвало да се присъедини.Всеки,който е решил да мине по етапният ред да става мигрант,всички нелегално минали границата ни да бъдат връщани. Гордея се с тези граничари присъединете се и вие...българи!

2015.10.29 | 20:22

1
Не пипайте момчетата изпълнили дълга си към родината. Нормалните хора минават граница през КПП-та. Всички останали са престъпници. Да изпълниш служебният си дълг е чест за всеки Българин. Поклон за героите.

Добави коментар

Водещи новини