Цачева свиква правна комисия за Сидеров, има искане за арест на атакиста

  • 27 октомври 2015 18:47

  • 2100
  • 9
Цачева свиква правна комисия за Сидеров, има искане за арест на атакиста
©

Разговаряхме относно процедурата по искането на главния прокурор за сваляне на имунитетите им.

Това заяви председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 относно срещата от по-рано тази вечер между нея и народните представители Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и Десислав Чуколов, добили порочна слава с „акциите“ си при клекшопа в столицата и влизанията си с взлом в НАТФИЗ – нещо, което предизвика протести и сблъсъци.

Срещу същите двама народни представители има и искане за задържане под стража, уведоми още Цачева в предаването „Още от деня" по БНТ и допълни: „Г-н Сидеров ме уведоми, че няма да си даде имунитета, при което аз го уведомих, че съм внесла в НС точка за свикване на нарочна комисия, която да се заеме с проблема“.

За създаване на временна анкетна комисия са нужни 48 подписа и се обединихме около идеята аз еднолично да внеса искането и в рамките на другата седмица НС да се произнесе по искането, съобщи шефката на НС.

Ние категорично осъдихме подобен род поведение. Това е грубо погазване на правовия ред и незачитане на правовите институции. Групите от мнозинството категорично осъждат поведението на народните представители. Подобно поведение уронва престижа на Народното събрание, защото действията, на които станахме свидетели, са недопустими за всеки български гражданин, камо ли за народен представител, категорична бе Цачева.

Тя припомни колко пъти е санкционирала лидера на атакистите в пленарна зала, като му е отнемала думата, и изтъкна: „До такава степен ескалира поведението на г-н Сидеров, че ние достигнахме до решението, че са нужни промени в Конституцията на Република България“.

Новината от днешния ден е, че след срещата на групите на мнозинството колегите се обединихме около това, че трябва да бъде намален срокът за произнасяне за сваляне на имунитета на народния представител от 14 на 5 дни. В този срок народният представител може да се откаже, заяви Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

По отношение на отмяната на чл. 70 (Народните представители да не могат да бъдат задържани и срещу тях да не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, б.р.), ГЕРБ настояваме за цялостна отмяна, подчерта председателят на парламента.

Ние сме в седмицата в двата тура между изборите, отсъстваха от заседанията тази вечер председатели на парламентарни групи, бяха изпратили свои представители. Но от 4 парламентарни групи имаме категорична подкрепа на предложението ни. Още утре ще поставя предложението и юристите ще започнат да работят по изменението на Конституцията. Ще търсим мнението на цялата юридическа общност, за да се намери най-доброто решение. Текстовете в сегашния им вид не позволяват по-радикални действия, каза Цачева.

Не бе подмината и злощастната тема със заключените почти две денонощия представители на СИК в столичната зала „Арена Армеец“.

„Само с една ОИК, чиято бройка е под критичния минимум, беше ясно, че ще доведе до такъв резултат. Още тогава Йорданка Фандъкова, лично г-н Кирилов, проведоха разговори за увеличаване на броя на тези хора, не се реши този проблем. Така че за нас този резултат беше очакван. Бяха положени големи усилия по логистиката, направихме всичко възможно този път хората да са на едно място. Така или иначе Изборният кодекс ще бъде обект на изменение веднага след като се произнесем по въпроса за референдума“, отговори на това Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Не мога да съдя, нито да оправдавам никого, но беше грозна картинката, която гледахме в продължение на много часове. ГЕРБ продължава да иска оставките на всички в ЦИК, завърши шефката на НС.

Последвайте канала на

2100 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.10.30 | 07:48

9
Волене келеш с келешите утре сутрин ти пада имунитета по обед ти падат гащите вечерта вече ще ти е върте с дисагите

2015.10.30 | 07:48

8
Тази като е видя и почвам да повръщам..Мръсен Траве.стит долнопробен.Точно тази е за трепане.Сидеров стана комунистическа червена смрад и за това си получи заслуженото ,а именно да си стопи гласовете от всички истински националисти,но ГРОБ винаги ще е най антибългарската терористична мутренска структура и партия.Тази трябва да бъде публично разстреляна
FM

2015.10.30 | 07:48

7
Браво Сидеров, бръкна им в най милото.Сега травестита в жълто, ще ти иска имунитета и арест за (теб), защото се усвиниха в зала Армеец.

2015.10.30 | 07:47

6
ЧЕСТИТА ДИКТАТУРА БЪЛГАРИНО !!

2015.10.30 | 07:47

5
Всеки има право да се прави на Хахо , но този злоупотребява с правото си !
banchef

2015.10.30 | 07:47

4
Тая цопла не мога да я гледам вече.Тя и оня мазник Велчев са ми крайно противни.
xXx

2015.10.30 | 07:47

3
Правова държава - даже съм приятно изненадан колко бързо се сезират институциите по случая. А Вие говорехте, че за разлика от Румъния нямаме осъден от управленческата класа - министър, примиер, президент, виш съдия...- напротив за разлика от Вас даже първия случай ни е от опозицията, който никога не е заемал длъжност или е имал свои хора в управлението на страната - все пак той ни е най-големия виновник, че сме в това положение... Колко идентично с Никола Петков, а сме преминали периода на социализма хахаха
Помощ!!!

2015.10.28 | 13:05

2
Някой да махне това...нещо... от снимката

2015.10.28 | 13:05

1
70% от българите не излязоха да гласуват, а те ни занимават с някакъв циркаджия. Защо ли

Добави коментар

Водещи новини