В парламента започват консултации за отпадането на депутатския имунитет

  • 27 октомври 2015 10:18

  • 1478
  • 2
В парламента започват консултации за отпадането на депутатския имунитет
© novini.bg

Очаква се днес да започнат консултациите по предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията, които да доведат до падане на имунитета на депутати за престъпление от общ характер. Предложението идва след поредни шумни скандали с участието на Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа.

ГЕРБ предлагат да отпадне член 70-и от Конституцията, който предвижда, че народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпление от общ характер и то с разрешение на парламента.

Председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 обясни, че предложението за свалянето на имунитета за престъпление от общ характер е навременно, предвид действията на двамата депутати от "Атака", за които не се е знаело, че ще злоупотребят със статута си. Засега в полза на идеята се обявиха от АБВ. Предстои партиите от Реформаторския блок да обсъдят предложението помежду си, защото от "Движение България за гражданите" (ДБГ) казаха, че ще предложат сходно. От БСП смятат, че подобна тема измества вниманието от проблемите около изборите. От ГЕРБ уточниха, че ще запазят имунитета при изказване от трибуната и гласувания.

Докато новото предложение бъде прието, единственият начин Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа и Десислав Чуколов да останат без имунитети, е депутатите да го гласуват. Това ще стане, след като специална комисия разгледа исканията на главния прокурор и за ареста им.

Днес е крайният срок, в който Сидеров и Чуколов могат сами да се откажат от имунитета си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1478 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.10.27 | 12:56

2
POLEKA DA NE STANE

2015.10.27 | 12:55

1
Поправката ХАХО 1

Добави коментар

Водещи новини