Венера, Юпитер и Марс се подреждат в линия преди Хелоуин (видео)

  • 26 октомври 2015 11:26

  • 3618
  • 0
Венера, Юпитер и Марс се подреждат в линия преди Хелоуин (видео)
©

Три планети ще спретнат уникален спектакъл в нощното небе срещу Хелоуин, пише в. "Телеграф", цитирайки "Дейли телеграф". Венера, Юпитер и Марс ще пресекат пътищата си и ще образуват планетарно трио на 29 октомври.

Те ще се подредят така, че от Земята ще се виждат като наредени в една линия. Най-ярко ще блести Венера. Явлението ще се вижда най-добре в източния небосклон. Следващия път, в който ще оформят тази комбинация, може да е чак след 100 г.

Конфигурацията на небето ще се вижда още през 24 октомври, но най-добре оформена ще е на 29 октомври.

Явлението е уникално, защото планетите се въртят около Слънцето с различна скорост, в зависимост от разположението си спрямо него. Колкото по-далеч са от звездата ни, толкова по-бавно правят пълен кръг около нея. На Венера й отнема 225 дни за пълна обиколка, на Марс му трябват около 2 години, а на Юпитер - 12.

Понякога се случва две планети да минат една до друга по своите собствени орбити, което също се вижда от Земята. Но планетарното трио е специално явление, защото е по-трудно да се засекат "маршрутите" на три планети едновременно. Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система, а Венера е една от най-ярките и втора по ред след Слънцето. Меркурий също ще бъде видим по време на планетарното трио, но няма да присъства в тяхната конфигурация.

Последвайте канала на

Novini.bg
3618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини