Смяна във властта в Аржентина?

  • 26 октомври 2015 06:53

  • 942
  • 0
Смяна във властта в Аржентина?
© gettyimages

Кандидатът на опозиционната консервативна партия "Републиканско предложение" Маурисио Макри взема изненадваща преднина в първия тур на президентските избори в Аржентина, състояли се вчера, предадоха Ройтерс и ТАСС.

След дълго мълчание аржентинската ЦИК съобщи първи предварителни резултати, според които при преброени около 75 на сто от гласовете, Макри, който е кмет на Буенос Айрес, води с 35,7 на сто от гласовете пред кандидата на управляващата коалиция "Фронт за победа" Даниел Сиоли, който има 35,2 на сто. На трето място е кандидатът на друга опозиционна партия, "Фронт за обновление" - Серхио Масу, който получава 21,1 на сто от вота на гласувалите.

Според изборните правила в Аржентина за победа в първия тур са необходими 45 на сто от гласовете и 10-процентна преднина пред най-близкия съперник. Това означава, че в Аржентина на 22 ноември ще има втори тур на президентската надпревара.

"Прогнозите се оказаха тотално погрешни. Това е пълна изненада, - каза политическият анализатор Игнасио Лабаки. - Евентуална победа на Сиоли, каквато бе масовата прогноза, явно е поставена на карта". Никога не съм си представял, че Макри може да бъде пръв", каза шокиран поддръжник на Сиоли, цитиран от Ройтерс.

Самият Сиоли призова независимите и неопределили се избиратели да подкрепят неговата кауза. "Ако сме обединени, ще победим", каза той след оповестяване на този резултат. В друг тежък удар за управляващите, обединението на Макри спечели изборите за губернатор на най-многолюдната провинция - Буенос Айрес.Това попари надеждите на Кристина де Кирхнер да наложи на този ключов пост шефа на своя кабинет Анибал Фернандес.

Последвайте канала на

БТА
942 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини