Девет държави от ЕС са готови да приемат в най-кратки срокове 854 разселени мигранти

  • 23 октомври 2015 13:56

  • 1968
  • 1
Девет държави от ЕС са готови да приемат в най-кратки срокове 854 разселени мигранти
© Getty Images/Guliver

Девет държави в ЕС са изразили готовност да приемат в най-кратки срокове 854 разселени мигранти, съобщи Европейската комисия. Говорител на ЕК допълни, че 86 мигранти, пристигнали в Италия, вече са били разселени по утвърдените квоти, предаде БТА.

Комисията призова да се подхожда с предпазливост към тези данни, тъй като те постоянно се променят. От юли насам ЕС утвърди две квотни схеми за разселването на общо 160 хиляди мигранти, пристигнали в Гърция и Италия.

ЕК отбеляза днес, че квотите са задължителни, тъй като са били утвърдени от Европейския съвет. Според тези квоти всички държави в ЕС, с изключение на Великобритания, Дания и Ирландия, поемат задължението за разселването на мигрантите.

Комисията поясни, че досега са изпълнени два полета с мигранти от Италия до Швеция и Финландия. Досега Швеция е приела 37 разселени, а Финландия - 48 души. Следващата седмица се очаква нов полет с мигранти от Италия, а разселването на мигранти от Гърция все още е в ход на подготовка, поясни говорителят.

Важното е, че процесът започна, не може всички да бъдат преселени за няколко седмици, коментира говорителят на ЕК. Разбирам изкушението за критики, но началото винаги е трудно, добави той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1968 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
stefan

2015.10.24 | 17:02

1
860 miggranta v sekunda.....

Добави коментар

Водещи новини