Най-мощният Ел Ниньо в историята удря до дни

  • 20 октомври 2015 18:19

  • 13226
  • 5
Най-мощният Ел Ниньо в историята удря до дни
©

Климатичният феномен Ел Ниньо тази година ще бъде най-мощният в историята на планетата, предупреждават експертите. Според тях рязко покачващите се температури в Тихия океан сочат, че той ще ни удари до няколко дни, пише „Дейли Експрес”.

Ел Ниньо е сложно климатично явление, което се повтаря в период от две до осем години. То е периодично затопляне на водите в източната екваториалната част на Тихия океан, което повишава температурите по целия свят. Предизвиква бури, наводнение, но и суша, оказвайки огромно влияние не само в тропичните части на Тихия океан и в околните страни, но и Атлантически и Индийски океан.

Последствията от тазгодишната поява на феномена могат да бъдат катастрофални. Преди 6 години заради него Великобритания преживя най-тежката си зима, която скова страната от декември до март. Тогава летищата бяха затворени с дни, а над 25 000 души загинаха. В САЩ също очакват големи проблеми, тежка зима и блокиране на транспорта.

Според американски експерти, положението ще се влоши, тъй като течението Гълфстрийм, което носи топли води в Атлантическия океан от САЩ към Европа, отслабва все повече. Експертите са единодушни, че ще настъпи арктически студ. Сняг ще вали в части от американския континент, за които това не е типично.

В други страни, ефектът му може да е обратен. В западните райони на Тихия океан Ел Ниньо създава високо атмосферно налягане, с което и суша и високи температури в големи райони на Австралия, Индонезия, а дори и Индия. В Югоизточна Азия са силно притеснени, че смогът, който покрива региона, ще се влоши заради Ел Ниньо. Голяма част от Индонезия, Малайзия, Сингапур, Виетнам страдат от намалена видимост – пряк резултат от огромните горски пожари. Влажните дървета, които горят бавно при пожар, димят три пъти повече от обикновено. А с появата на феномена влажността рязко ще се повиши.

През 1997 година смогът, засилен от Ел Ниньо, причини смъртта на над 10 хил. души и нанесе щети за милиарди долари, засягайки земеделската продукция, транспорта, здравната система и т.н. Според някои в известна степен непълни и противоречиви изследвания Ел Ниньо повлиява и климата на Канада, Америка и Австралия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13226 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
123

2016.02.05 | 15:18

5
Кога са умрели 25 000 души във Великобритания преди 6 години? В някой паралелен свят ли живеете?За 3 месеца сковал студ? Тук зимата е толкова мека, че зимите в БГ-то ти се струват като Сибир!
абе драма да има

2016.02.05 | 15:18

4
преувеличени истерии, родени в манипулативните тикви на американците

2015.11.09 | 23:25

3
защо плашите хората с тази снимка на ураган ?

2015.10.21 | 22:04

2
тя Мая ще усети да знаеш дебърцината от бахура

2015.10.21 | 21:48

1
6ot tva e dupkata na maq deto 6ego tura u 6e umre ot kef ;d

Добави коментар

Водещи новини