Над 120 000 души се разболяват от грип всяка година в България (видео)

  • 20 октомври 2015 13:42

  • 2404
  • 0
Над 120 000 души се разболяват от грип всяка година в България (видео)
© Getty Images/Guliver

Малки деца и възрастни хора с хронични заболявания са двукратно по-уязвими към усложнения от грип, каза на пресконференция доц. Атанас Мангъров - началник на Първо детско отделение към Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести /СБАЛИПБ/ "Проф. Иван Киров". По думите му противогрипната ваксина може да се поставя на деца над 6-месечна възраст, а за да се предпазят по-малки бебета, е желателно да се ваксинират близките му.

Дете до 8-годишна възраст, което се ваксинира за първи път срещу грип, трябва да се имунизира два пъти през 4 седмици, а дете до 3-годишна възраст - еднократно, с половин доза от ваксината, каза още доц. Мангъров.

Сред болните от диабет многократно се увеличава рискът от усложнения, ако се заразят с грип, каза доц. Малина Петкова - ендокринолог в болница "Лозенец". По думите й рискът от хоспитализация сред тези болни се увеличава до 6 пъти.

Все още няма положителни проби, потвърдени в лаборатория, за наличие на грип в България, но вече има единични случаи, каза проф. д-р Татяна Червенякова - директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров". Повече от 120 хиляди души се разболяват от грип всяка година в България, предупреди тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини