Меркел предлага на Анкара по-бързи преговори с ЕС (обновена)

  • 18 октомври 2015 17:19

  • 2885
  • 0
Меркел предлага на Анкара по-бързи преговори с ЕС (обновена)
© Getty Images/Guliver

Германия е готова да помогне за ускоряването на процеса на издаване на визи за граждани на Турция, съобщи в неделя в Истанбул германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, цитирана от ТАСС. Меркел говори на пресконференция след разговори с премиера на Турция Ахмет Давутоглу.

В интерес на Германия и Турция е да се постигне политическо решение на конфликта в Сирия, добави Меркел. „В наш общ интерес е намирането на политическо решение на конфликта в Сирия и спиране на нестихващия бежански поток към Европа“, каза тя.

Берлин е готов да ускори преговорите с Турция за членство в ЕС, като отвори глава 17 “Икономическа и монетарна политика” т.г., заяви германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се по време на еднодневното си посещение в Истанбул в неделя.

Тя пристигна в Турция 2 седмици преди парламентарните избори в страната в отчаян опит да осигури подкрепата на Анкара в ограничаването на потока имигранти от Близкия изток към Европа, предаде Ройтерс.

Меркел се срещна с турския премиер Ахмет Давутоглу в двореца Долмабахче, а после двамата се разходиха край Босфора. Тя разговаря и с президента Реджеп Ердоган, но той остави на премиера Давутоглу да огласи резултата от срещите.

На пресконференция Ахмет Давутоглу заяви, че страната му е готова да работи с Германия за спирането на нелегалната имиграция и че двете държави ще засилят военното и дипломатическото си сътрудничество по отношение на Сирия. Кризата с бежанците не може да бъде решена, без да се намери решение на конфликта в Сирия, заяви турският премиер, според когото създаването на безопасна зона за спирането на бежанци от сирийския град Алепо е задължително.

Турция очаква ускоряване на преговорите с ЕС, заяви Давутоглу. Той съобщи също и че има напредък в преговорите с Европа за отпадане на визите за турските граждани. На това Меркел отговори, че страната ѝ е готова да обсъди подробности за динамизиране на преговорите на Турция с ЕС, като освен глава 17 се направи и подготовка за отварянето на глави 23 и 24.

Според запознати при посещението на Меркел на Турция е бил предложен пакет от помощи, включващ поне 3,4 милиарда долара, както и по-лесен достъп до визи за ЕС, съобщи електронното издание на в. “Сабах”.

Последвайте канала на

2885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини