Оправдаха бивша барета за убийството на Голямата Рижа

  • 04 ноември 2011 18:20

  • 4120
  • 1
Оправдаха бивша барета за убийството на Голямата Рижа
©

Бившата барета Петко Лисичков остава с чисто досие след делото за убийството на Калоян Стоянчев - Голямата Рижа.

Със свое решение от 2 ноември състав на ВКС отмени условната присъда от 18 месеца на Лисичков, наложена му от окръжните магистрати, а по-късно потвърдена и от апелативния съд.

Магистратите приеха, че експолицаят е действал при превишаване пределите на неизбежната отбрана, но това се дължи на уплаха или смущение, пише "24 часа". В такива случаи законът не предвижда наказание /чл. 12, ал. 4 от НК/.

Петко Лисичков застреля Голямата Рижа при спречкване на кръстовище през септември 2009 г. в бургаския квартал “Меден рудник”. След като моторът му бе засечен от колата на Калоян, Лисичков спрял, а от аудито срещу него тръгнали Голямата Рижа и неговият авер Тодор Андонов.

Първите две инстанции не уточниха в какво се състои превишаването пределите на неизбежната отбрана, отговор на този въпрос дава в решението си ВКС, обясни Иванка Синигерова, адвокат на Лисичков.

“Фатален се явява четвъртият изстрел в шията, след който пострадалият е паднал на земята. Поредността на останалите три изстрела е неустановима, но поне единият от тях е реализирал проникване в жизнено важна част на тялото на Стоянчев - пронизващо нараняване в лява гръдна област отпред с изходна рана на гърба", твърдят магистратите.

За крайното решение на ВКС най-важна се оказва съдебно-психиатричната експертиза, която определя състоянието на стрелеца в момента на сблъсъка.

Върховният съд е възприел заключението на съдебно-психиатричната експертиза, според която обвиняемият е бил в състояние на уплаха, това решение не означава, че той не е виновен, коментира вчера адвокат Елена Петрова от кантората на Марин Марковски, която представлява близките на загиналия.

Именно затова и съдът е уважил гражданския иск на близките. Лисичков трябва да плати кръвнина от 40 хил. лв. Решението на съда е окончателно, но според адвокат Петрова има възможност да се иска възобновяване на делото, ако визираната експертиза се атакува като съдържаща неверни обстоятелства.

Можехме да постигнем и пълно оправдаване, но за съжаление нямаше достатъчно преки очевидци на сблъсъка, коментира адвокат Синигерова. Според нея това решение на ВКС е максимално благоприятното при конкретните обстоятелства. Председателят на съдебнят състав е подписал решението с особено мнение.

Според нея делото е трябвало да бъде върнато за допълнително разследване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4120 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kaspar

2014.08.27 | 12:47

1
Bravooooooo!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини