Оправдаха пловдивчанин след двегодишна съдебна сага за кражба на 484 лв.

  • 05 октомври 2011 18:08

  • 1053
  • 0
Оправдаха пловдивчанин след двегодишна съдебна сага за кражба на 484 лв.
© Булфото

След близо две години съдебни спорове, 5 месеца арест и упорита борба за доказване на невинност един пловдвичанин беше оправдан по дело за грабеж на 484 лева.

Върховният съд потвърди оправдателната присъда на Максим Савов постановена от окръжните магистрати под тепетата. Сега 27-годишният мъж получава възможност да предяви претенции към държавата за нарушените му граждански права, съобщи БНТ.

Проблемите със закона за Максим Савов започват на 13 януари миналата година, след посещение при стоматолог. До зъболекарския кабинет има магазин, в който влиза често да пазарува. Отбива се да си купи вода и цигари, но преди да стигне до тях, на ръцете му щракват белезници.

От петимата цивилни полицаи разбира само, че е арестуван както става ясно по-късно - за грабеж. Разпознала го продавачката в магазина - Магдалена Димитрова, която твърди, че седмица по-рано Максим я заплашил с нож и откраднал 484 лева оборот. Докато тече разследването, магистратите не променят мярката на Максим в по-лека. Той остава в ареста 5 месеца.

Районният съд го признава за виновен и му дава 3-годишна условна присъда. Защитата на Максим Савов е категорична, че прокуратурата не работи прецизно в този важен момент.

Според прокуратурата презумпцията за невинността на Максим Савов е спазена. Обвинението е категорично, че в случая е гледало обективно на казуса.

Според съдия Красимира Костова постановила оправдателната присъда случая представлява поредица от лоши случайности. Максим визуално има много прилики с грабителя, в домът му е намерен нож, който прилича на ножа от видеозаписите. Обувките му са като тези, които е носил извършителя.

Окръжният съд в Пловдив оправдава Савов като се позовава на техническа експертиза на записите от три охранителни камери и свидетелски показания на колеги на Максим, които са негово алиби. Междувременно приятелката на подсъдимия Ксения Кузманова организира няколко протеста в негова подкрепа и кампания във Фейсбук срещу неправомерното му задържане.

Според защитата сега голямата битка е свързана със снемането му от полицейските досиета.

Магистратите причисляват случая Максим към онези дела, които не спестяват нито съдебните изпитания за оневинените, нито значителните разходи за приключването им.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1053 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини