Пациенти с ревматологични заболявания ще демонстрират на институциите болката си (видео)

  • 14 октомври 2015 14:24

  • 2239
  • 0
Пациенти с ревматологични заболявания ще демонстрират на институциите болката си (видео)
©

Столът, символизиращ болката на пациентите с ревматичните заболявания, ще бъде поставен в различните институции, за да покаже ежедневните страдания и проблеми на хората с тези заболявания. Кампанията е по повод Световния ден за борба с артрита, съобщи репортер на Новини.бг.

Пациентите с тези заболявания изразиха опасенията си че критериите на Националната здравноосигурителна каса, приети на 1 август тази година, ограничават лечението с биологична терапия на болни от ревматични заболявания. Това каза Боряна Ботева от Организацията на пациенти с ревматологични заболявания в България.

Според новите критерии пациентите трябва задължително да са диспансеризирани при специалист, но това се отнася само за някои ревматични заболявания. За други ревматични заболявания не се изисква диспансеризиране, което означава, че те няма да могат да се лекуват с биологични лекарства, обясни Ботева.

Друг критерий на НЗОК, ограничаващ лечението с биологични средства, според пациентите, е изискването да е било проведено двегодишно лечение с други два препарата и то да не е имало добър ефект за болния. Тези критерии затрудняват биологичната терапия за болните, отдалечават я във времето, а за да има резултат, тя трябва да бъде започната веднага след поставянето на диагнозата, категорични са от пациентската организация.

Няма статистика за броя на българите, засегнати от ревматични заболявания, но вероятно са около 120 хиляди, каза доц. Божидар Ивков от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. По думите му НЗОК спестява от лечение с биологични лекарства, но държавата плаща много повече пари за последващото инвалидизиране на болните. Среща между пациентските организации и НЗОК е предвидена за утре, от 15.00 ч., в сградата на НЗОК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини