България изпреварва Турция и Македония по корупция, сочи проучване

  • 14 октомври 2015 13:55

  • 1632
  • 0
България изпреварва Турция и Македония по корупция, сочи проучване
© Novini.bg

България е класирана на 69-то място по корупция сред 175 страни по света, показва Индексът за възприемане на корупция на "Трансперънси интернешънъл", съобщава Дарик.

С най-висока степен на корупция са Сомалия и Северна Корея, които имат едва по 8 точки от максималните 100. Сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, макар че нито една страна няма идеален резултат от 100, т.е. без никаква корупция.

Изследователите са маркирали Австралия като будеща безпокойство страна по отношение на корупцията. Страната продължава да се движи надолу в класацията и вече изпадна от челната десетка - до 11 място. Според експертите за това класиране е допринесло и разследването на сериозни корупционни скандали.

Други страни, за които са отчетени обезпокоителни нива на корупция, са развиващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция, която е на 64 позиция. От съседните ни страни Сърбия се нарежда на 78 място, Македония - на 64-та позиция, докато Гърция, Румъния и България са на едно ниво и заемат 69-то място.

Поставянето на Великобритания на 14-то място е разочароващо според експертите, които казват, че Лондон би трябвало да се намира в челната десетка. Дестабилизиращото въздействие на кървавите конфликти и насилието стават ясни от класирането в долната част на таблицата на страни като Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак, които са следвани на дъното от Сомалия и Северна Корея.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини