Папата призова за по-голяма роля на жените и лаиците в църквата

  • 26 септември 2015 21:09

  • 1597
  • 1
Папата призова за по-голяма роля на жените и лаиците в църквата
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова за по-голяма роля на жените и на лаиците в църквата. Това стана по време меса в катедралата "Свети Павел и Петър" в американския град Филаделфия, съобщи БТА.

Франциск говори пред 2000 свещеници, епископи, духовници и лаици, събрали се в храма. Той подчерта огромната роля на всяка една жена, било то светска персона или монахиня, в работата на католическите общности и епархии.

Франциск посочи като пример монахинята от Филаделфия света Катрин Дрексел, канонизирана през 2000 г. Дрексел е родена през 1858 г. и е починала в 1955 г. Тя е основателка на религиозна конгрегация за цветнокожи и индианци и на първия католически висш институт за цветнокожи в САЩ.

Франциск пристигна във Филаделфия от Ню Йорк. Той ще участва във финалната част на осмата световна среща на семействата, приключваща утре. За заключителната меса на срещата се очаква във Филаделфия да дойдат 1,5 милиона души. Папата ще отслужи тази литургия на авенюто "Бенджамин Франклин", което е в центъра на Филаделфия и което е сравнявано с парижкото авеню "Шан-з-Елизе".

За визитата на папата във Филаделфия са въведени засилени мерки за сигурност. При пристигането на папата във Филаделфия по булевардите на града го очакваха хиляди поклонници, които го приветстваха, докато той пътуваше за катедралата Свети Петър и Павел.

Още при пристигането си на летището в града Франциск предизвика симпатии, когато целуна по челото 10-годишно дете страдащо от церебрална парализа. Франциск видял как малкия Майкъл Кийтинг бил отвеждан от самолета, с който пристигнал и наредил на колата, в която се бил качил да спре. Той излязъл от нея, отишъл до момчето и го целунал по челото, докато майката на детето се разридала. После тя благодарила на папата, който се ръкувал с нея и със съпруга й. Детето пък му се усмихнало.

Филаделфия е последният етап от 6-дневната визита на папата в САЩ, по време на която той произнесе силни речи пред Общото събрание на ООН в петък и пред двете камари на американския Конгрес в четвъртък. Преди това Франциск беше в Куба.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1597 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
издирва се

2015.09.28 | 06:15

1
топ мафиот номер 5

Добави коментар

Водещи новини