Международният ден на лешояда - пети септември, ще бъде отбелязан в 3 града

  • 26 август 2015 13:15

  • 1363
  • 0
Международният ден на лешояда - пети септември, ще бъде отбелязан в 3 града
© wikipedia

Международният ден на лешояда - пети септември, ще бъде отбелязан в три града - Маджарово, Русе и Провадия, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците, които в рамките на проекта "Помощ за египетския лешояд" организират отбелязването.

В община Маджарово още на 3 септември ще има бригада от доброволци за почистване на Природозащитния и информационен център на БДЗП "Източни Родопи", боядисване на моста на Арда и поставяне на нови информационни табели.

На 5 септември вечерта във ваканционното селище плаж Арда са предвидени много игри за деца и викторини с награди, рисуване на графити и презентация, посветена на лешоядите. Ще се излъчи и филмът на Мария Салабашева за престъпленията срещу дивата природа и конкретно за кражбата на яйца на световно застрашени видове в България, сред които и на египетски лешояд.

След това гостите са поканени на барбекю на брега на реката. От 1 до 5 септември художниците от "140 идеи" ще изрисуват стена от жилищна сграда в Маджарово. Темата е лешоядите и на тяхната безценна функция в природата. Маджарово неслучайно е наричан "Градът на лешоядите".

Тук се намира една от двете колонии на белоглавия лешояд в България, припомнят от дружеството. В Русе също са предвидени игри и викторини за деца, презентации, посветени на лешоядите и прожекция на филма на Мария Салабашева. В Природен парк Русенски Лом гнезди една от последните двойки египетски лешояди в страната ни, отбелязват от БДЗП.

Миналата година там е била останала само една птица, която е намерила партньор и това лято дори е отгледала поколение. Птиците са обект на редовен мониторинг, подхранване и охрана. В Провадия, освен викторина с награди и разходка за наблюдение на птици, учениците от СОУ "Димитър Благоев" и ПГСС "Земя" ще дадат име на малкото лешоядче от гнездото с камерата.

Провадия приютява една от последните двойки египетски лешояди в България, които и това лято дадоха поколение, посочват от Българското дружество за защита на птиците.

За четвърта година екип на LIFE+ проекта на БДЗП постави камера в гнездовата ниша на двойката и всеки може на живо да наблюдава как расте малкото на www.LifeNeophron.eu. Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80 на сто. Лешоядите са в списъка на най-бързо изчезващите птици на планетата.

Ако основните заплахи за тях не бъдат идентифицирани и преодолени бързо и ефективно, лешоядите в Европа и Африка могат да изчезнат в рамките на нашия живот.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини