Германия спря връщането на сирийци в страните, в които са влезли в ЕС

  • 25 август 2015 16:17

  • 2168
  • 5
Германия спря връщането на сирийци в страните, в които са влезли в ЕС
© Getty Images/Guliver

Германия преустанови връщането на сирийски бежанци в страните, в които са влезли в Европейския съюз, съобщава БТА, като се позова на изявление в "Туитър" на Федералната служба за имиграцията и бежанците. По този начин германското правителство на практика е замразило прилагането на регламента от Дъблин.

Според него мигрантите могат да кандидатстват за убежище само в първата държава от съюза, в която са влезли, и могат да бъдат депортирани, ако опитат да подадат молба за такъв статут в друга страна-членка.

Германските власти вече са отбелязвали, че Дъблинската система не работи, а сега са наредили на служителите си да обработват молбите на сирийците, дори и да са преминали през други страни от ЕС.

Европейската комисия приветства решението на Германия. "Ние приветстваме този акт на европейска солидарност. За Еврокомисията това е признаване на факта, че не можем да оставим страните членки на външните граници на ЕС, да се оправят сами с големия брой кандидати за убежище, търсещи подслон в Европа", каза говорителката на ЕК Наташа Берто.

Според Германия трябва да бъдат създадени центрове за регистрация на бежанци в такива държави като Гърция и Италия В понеделник вечер след извънредни разговори за кризата с миграцията германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 призоваха за преразглеждане на системата на ЕС за предоставяне на убежище. И двамата държавни ръководители призоваха мигрантите да бъдат разпределяни равномерно между държавите членки от ЕС.

Меркел и Оланд призоваха още да се състави единен списък на ЕС със "сигурни страни", за да се отделят истинските бежанци от икономическите мигранти. Двамата апелираха и до края на годината да се създадат нови регистрационни центрове на ЕС, планирани за Италия и Гърция, където повечето мигранти пристигат, след като са прекосили Средиземно море.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2168 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
SVETA ANA

2015.09.07 | 14:07

5
Merkel vednaga da se prekrasti na Aishe Mergul...mnogo shte i otiva sled niakolko godini.
Действай

2015.09.07 | 14:07

3
Да вземе циганите и турците от България !

2015.09.07 | 14:07

4
Кой ще гласува за ГЕРБ?
Умният

2015.09.07 | 14:07

2
Бързо на всички маймуни дошли в България от Третият свят им давайте статут на бежанец и ги пращайте към Германия докато не са размислили нацистите!

2015.08.26 | 13:43

1
kato poznat glavite da vi rejat,togava 6te vi vidim

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини