Донорската ситуация във Варна беше неуспешна

  • 21 август 2015 14:50

  • 5610
  • 3
Донорската ситуация във Варна беше неуспешна
© Getty Images/Guliver

Възникналата донорска ситуация във Варна, за която съобщихме вчера, се оказа неуспешна. За транспортирането на органите сутринта на Летище Варна пристигна екип от Военномедицнска академия – София. Той е летял с транспортен самолет на българските Военновъздушни сили. От летището, специалистите са били откарани до УМБАЛ „Св. Марина“ с линейки и ескорт от полицейски автомобил.

Донорът, от който е трябвало да бъдат взети органи е бил в мозъчна смърт. Сърцето, за което лекарите бързаха е спряло да работи по време на операцията. „За жалост, сърцето спря в операционната, преди да се извърши трансплантацията. Въпреки усилията на реаниматорите цяла нощ да поддържат функцията му, то не издържа. Това се случва, заради това в такива ситуации се действа с изключителна бързина“, заяви д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантация.

„Колегите от Варна положиха много труд. Когато възникне донорска ситуация се изискват бързина и много усилия да се поддържат органите живи. Всичко това коства много емоции на лекарските екипи. Цяла нощ поддържахме връзка с реаниматорите от УМБАЛ „Св. Марина“, те взимат всеки случай присърце. Освен работата им да спасят органите в момент на мозъчна смърт, важна задача е да успокоят и обяснят на роднините на починалия, че въпреки неописуемата им трагедия, дават шанс за живот на друг“ допълни още тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5610 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дисциплинатор

2015.08.23 | 13:42

3
Научете се да пишете "репортери".
Бегемот

2015.08.22 | 23:13

2
Бойко е виновен,че не ти става и само злобееш по форумите.

2015.08.22 | 23:13

1
NISHTO SVESTNO NQMAAAAAAAA-SMURT ZA KURVA BOIKOOOO

Добави коментар

Водещи новини