НСО за историята с автомата: Семейството наруши Закона за движение по пътищата

  • 26 юли 2015 20:22

  • 12537
  • 29
НСО за историята с автомата: Семейството наруши Закона за движение по пътищата
©

От Националната служба за охрана (НСО) излязоха с официална позиция по повод инцидентът с пловдивското семейство, при който техен кортеж засякъл кола с 3-годишно дете в нея, а след това охранител показал автомат.

В становището си от НСО посочват какви правила за движение по пътищата е нарушило семейството, което се е возело в две коли. Според тях мъжът и жена му създали предпоставки за пътнотранспортно произшествие.

От НСО заявяват, че техният автомобил е извършил маневра за осигуряване на безопасно преминаване на основния автомобил.

Според семейството с тази "маневра" колите на НСО засекли жената и я избутали до аварийната лента.

В позицията на НСО не се споменава за огнестрелно оръжие. По думите им оперативният работник "свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа".

Мъжът обаче разказва, че ясно е видял автомата, който му е бил показан няколко пъти.

Ето какво гласи позицията на Националната служба за охрана (НСО):

"На 20 юли 2015 г. около 17.30 ч. на автомагистрала „Тракия“ кортеж на НСО с охранявано от НСО лице се е движел с разрешената в пътния участък скорост в посока София.

Съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата автомобилите при движение са подавали едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и червена светлина и специален звуков сигнал. /чл. 91 ал. 1/.

В района на 170-ти км автомобилите са застигнали два леки коли - „БМВ“, което се движело зад „Пежо“. И двата автомобила са се движели зад тежкотоварен автомобил. При опит кортежът да изпревари първия пред него автомобил, „БМВ“-то предприело внезапна маневра за изпреварване, без да подаде необходимата за това светлинна сигнализация, съгласно чл. 42 от ЗДвП. Водачът на „Пежо“-то също започнал маневра за изпреварване, неспазвайки разпоредбите на закона. И двамата водачи категорично са нарушили императивния характер на чл. 104 ал. 1, който гласи: „При приближаване на моторно превозно средство със специален режим на движение водачите на останалите пътни превозни средства са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят безпрепятстве но преминаване както на сигнализиращото, така и на съпровожданите от него превозни средства.

С поведението си на пътя, водачите на „БМВ“-то и „Пежо“-то са създали предпоставки за пътнотранспортно произшествие.

С цел да го предотврати, кортежът е изчакал водачите да завършат маневрата си, след което е предприел изпреварване. Оперативният автомобил е извършил маневра за осигуряване на безопасно преминаване на основния автомобил.

Непосредствено след това л.а. „БМВ“ застигнал кортежа и направил няколко рисковани маневри отдясно, отляво и през аварийната лента, с което отново създал предпоставка за ПТП. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия на водача на БМВ-то, оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа.

С действията си, водачът на БМВ-то е нарушил разпоредбите на чл. 104 ал.2, който гласи:“Забранено е на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили.“

Последвайте канала на

12537 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
Дидо

2015.08.14 | 12:33

29
Жалки държавни мекерета. Ако бяха 3 бронирани кубчета дали пак щяха да ги избутат. Държавата им плаща обучението, а те после ми се слагат в свободното си време охрана на разни престъпници, начело с ахмеТ Насран. Да си остават само те вдържавата заедно с верните им цигани.
WWQZZ

2015.07.29 | 18:47

28
НСО-СЛУЖИТЕЛИТЕ.......СА ПРАВИ................а а този ГоЛЕм и САмонаДЕЕН...........водач /когото днес неочаквано наблюдавах/-ДА СЕ ПРАТИ НА ПРОВЕРОВЪЧЕН ИЗПИТ.............
анонимен

2015.07.29 | 18:46

27
имали закони в тази държава .които дасе спазват от всички.кжо значи нсо и ме заплашва с автомат калашников .ако имам аз оръдие и сто боици ....кои е правият малоумна държава .ще ми показва автомат ии аз ще го гледам .ВСЕКИ ГРАЖДАНИН НА БГ ИМА ПРАВО НА ОРЪЖИЕ ДА ГО ПРИТЕЖАВА И НОСИ ЗА СИГУРНОСТ.НСО Е ШАИКА МАФИОТИ

2015.07.28 | 00:26

8
Кой клас си завършил?

2015.07.27 | 23:00

6
Съученик съм на боко.
ДО НСО

2015.07.29 | 18:45

26
ЗАКОНИТЕ ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА СА ЕДНАКВИ ЗА ВСИЧКИ ЗА ВСИЧКИ ВОДАЧИ НА МПС .О ИЗВИНЕТЕ ВИЕ НЕ СТЕ ОТ НАС.ВИЕ СТЕ УБИЙЦИ НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА.НИЕ ХОРАТА ВИ ПЛАЩАМЕ ЗА ДА НИ МАЧКАТЕ.
каката на баткото

2015.07.29 | 18:45

25
1.НСО да докладва кое е било това толкова важно - охранявано лице и от кого са го пазили! 2.Кое е налагало това бързо предвижване- лицето е погасило външния дълг на България б/лицето е спасило човешки животи в/ лицето е било заплавашано от муджахидини -терористи защо е защитавало български интерес в близкия изток г/лицето е бързало да направи сърдечна операция на неосигурен българин или да спаси битото дете от Пирогов В случай ,че не е нито един от гореизброените случай - НСО заедно с охраняваното лице да се хвърлят в най-близкият язовир като излишни за тази държава престъпници,защото като дойде видов ден народа ще ги хвърли!
Ivo

2015.07.29 | 18:44

24
Чета и ми се завърта в главата една хубава тема за референдум: иска ли българският народ служба НСО да бъде закрита като ненужна и скъпа? Всеки, който се смята за много застрашен да си наема сам охрана с лични пари.
някой си

2015.07.29 | 11:30

23
Б.олни м.озъци сте тук в България и този случай го доказва.
така си е

2015.07.29 | 06:50

22
народът да им плаща заплатите а те ще си дерибействат. НСО пази народните любимци от народната любов

2015.07.29 | 06:50

21
Служителите на НСО явно доста често правят грешни преценки на реалната ситуация. Готови са да смачкат невинни , а при реална заплаха едва ли ще намерят правилно решение. Доста инциденти при НСО , а че ги крият или ги оправдават шефовете им, не е от тяхна полза.
Чистата истина

2015.07.29 | 06:50

20
Като чете човек изявлението на НСО, си припомня милиционерските обяснения от друга епоха. Това изявление е пряко доказателство, че в тези служби нищо не се е демократизирало и некак не се е повишила интелигетноста им. Тоя с БМВ - то и детето, както е написано си изглежда са чисти терорист и всички трябва да сме благодарни, че не са ги застреляли.

Добави коментар

Водещи новини