Пращат гардове на психотест

  • 25 май 2011 16:59

  • 4265
  • 0
Пращат гардове на психотест
©

Психотестове на кандидатите за охранители ще бъдат определящи за одобрението им, това следва от промените в Закона за частната охранителна дейност, гласувани от НС днес.

Досега всяка охранителна фирма по своя преценка е правила или изисквала документа. Това според депутатите поставяло под съмнение достоверността му.

Изследванията за психологическата пригодност се извършват от психолозите към центровете за психично здраве, от други лечебни заведения, които разполагат с психолози, както и от специализирани агенции за психологичен подбор.

Освен задължителните документи за психическо здраве, охранителят трябва да представи документ за завършено образование, свидетелство за съдимост, бележка от Националната следствена служба, че не е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление, както и бележка от Районната прокуратура за същото.

Частни охранители у нас ще могат да бъдат и граждани на Европейския съюз, е записано в промените.

Гардовете ще сключват трудови договори за основно трудово правоотношение, тъй като лицензионните изисквания в отделните държави-членки на Евросъюза са различни, промените в закона позволяват министрите на вътрешните работи да изготвят наредба за начинът по който фирмите ще удостоверяват, че отговарят на изискванията на съответната държава.

По този начин охранители, регистрирани в други държави от ЕС, ще могат да кандидатстват за лиценз за извършване на охранителна дейност на територията на България.

Последвайте канала на

4265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини