Парламентът закри Националната служба по зърното

  • 15 юли 2015 11:54

  • 1520
  • 0
Парламентът закри Националната служба по зърното
© Булфото

Парламентът закри Националната служба по зърното - специализирана административна структура към министъра на земеделието и храните.

Депутатите приеха на второ четене предложения от правителството законопроект по темата. В преходните и заключителни разпоредби Народното събрание предвиди в едномесечен срок от влизането в сила на закона министърът на земеделието и храните да назначи ликвидационна комисия и да определи нейните функции.

Комисията извършва ликвидацията на закритата служба в срок от шест месеца от назначаването й. Разходите са за сметка на средствата за издръжка по утвърдения бюджет на Националната служба по зърното за 2015 г. и по бюджета на Министерството на земеделието и храните, разписаха депутатите.

Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи към Националната служба с имуществото и архива си преминава към Българската агенция по безопасност на храните. Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на закритата Национална служба по зърното преминават към аграрното министерство.

В 7-дневен срок от въвеждането в експлоатация или от придобиването на правото на собственост или ползването на обект за съхранение на зърно неговият собственик или ползвател подава в съответната областна дирекция "Земеделие" по местонахождението на обекта декларация по образец за местонахождението и капацитета на обекта.

На свой ред в 15-дневен срок от подаването на декларацията областната дирекция "Земеделие" извършва проверка. След това дирекцията издава удостоверение на лицето, което стопанисва обекта за съхранение на зърно, и го вписва в база данни. Физическите и юридическите лица, които стопанисват обекти за съхранение на зърно, подават до края на всеки месец в съответната областна дирекция декларации по образец за местата на съхранение и наличното количество зърно в тях.

Документите могат да се подават и по електронен път. Гроба от 500 до 5000 лв за физически лица, ако нарушат правилата, предвиди НС. За юридически лица и еднолични търговци санкцията е от 1000 до 15 000 лв.

Последвайте канала на

1520 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини