Планетата Плутон е червеникава и по-голяма отколкото учените смятаха

  • 14 юли 2015 21:45

  • 5358
  • 1
Планетата Плутон е червеникава и по-голяма отколкото учените смятаха
©

Планетата Плутон е червеникава и по-голяма отколкото учените смятаха. Това установи сондата на НАСА “Нови хоризонти”, която завърши 9-годишното си пътуване и се приближи максимално до Плутон в 14,50 ч българско време на 14 юли.

Според получените данни Плутон е най-големият обект в Пояса на Кайпер. Диаметърът му е 2370 км - с около 80 км по-голям отколкото се смяташе досега, но това няма да премахне статута му на планета джудже, който учените му дадоха през 2006 г. По-големият размер кара експертите да смятат, че планетата има по-малка плътност и повече лед под кората.

Повърхността на Плутон е изпълнена с кратери и възвишения, а на най-големия му спътник - Харон, е забелязан огромен каньон.

"НАСА написа история", пише в. “Гардиан”. За първи път човечеството се сблъсква “лице в лице” с най-далечната планета от Слънчевата система, която до този момент беше единствената неизследвана от американската космическа агенция. През следващите 16 месеца апаратът “Нови хоризонти” ще продължи да изпраща на Земята информация за състава на планетата и петте ѝ луни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Македон на Дарт Вейдър братму !

2015.07.20 | 18:06

1
Те сега на Плуто-на ще го открият интедитето, Дека Македонците от космоса са заченати..

Добави коментар

Водещи новини