Гръцки страсти завладяха ЕП (обновена)

  • 08 юли 2015 12:49

  • 2780
  • 2
Гръцки страсти завладяха ЕП (обновена)
© gettyimages

Противоречиви реакции последваха днешното изказване на гръцкия премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли на пленарното заседание на Европейския парламент, в което той нападна кредиторите и изрази готовността на страната си да представи план за реформи.

Пръв говореше законодателят от Европейката народна партия (ЕНП) Манфред Вернер. Председателят на най-многобройната група в ЕП обвини директно Ципрас в лъжа. "Престанете да лъжете", заяви германецът. Отписването на дълга няма да подобри положението на медицинските сестри в Словакия или на чиновниците във Финландия и другите държави, които отпуснаха пари за спасяването на страната, продължи Вебер. Той продължи с острите реплики към Ципрас. "Защо проведохте референдум, а не извършихте реформи, както направиха други държави", попита реторично депутатът Ципрас. Вебер също нарече екстремисти, колегите си, които аплодираха гръцкия премиер.

След Вебер думата взе лидерът на парламентарната група на либералите и демократите (АЛДЕ) Ги Верхофстат. Белгиецът обяви, че днес не става дума за кокошката и яйцето и заяви, че Европа е тръгнала към Грекзит. Той също нападна Ципрас, защото е пристигнал в Страсбург без да представи конкретен план за реформи.

В дискусията се намеси и британският евроскептик Найджъл Фараж. Той заяви, че европейският проект умира. В Брюксел не разбраха, че в Европа има различни страни, каза той. Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) заяви, че еврото е грешната за Гърция валута. Той призова Ципрас да изведе страната си от зоната, като начин да спаси страната си. "Първо ще бъде трудно, но сигурно ще се справите", каза още Фараж, като сравни еврозоната с Берлинската стена.

На страната на гръцкия премиер застана и Марина Льо Пен. Лидерът на евроскептичиня Френски национален фронт призова южноевропейската държава са счупи оковите на еврото.

Членът на испанската евроскептична партия Подемос, смятана за близък съюзник на гръцката СИРИЗА и депутат в ЕП Пабло Иглесиас. Той нападна правителството на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, като обвини германския канцлер в арогантност и във финансов тоталитаризъм, който има за цел да унищожи Еврлопа.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2780 2

Коментари 2

Добави коментар
shveik

2015.07.09 | 09:18

2
демек рубладжиите защитават маляките ... нужно ли е нещо повече за да е ясен курса на европа?
Мочачос мочас

2015.07.09 | 09:18

1
Гръцките търтеи тоя път настъпиха мотиката! Да го ду.хат!

Добави коментар

Водещи новини