Искат компенсации за черешопроизводителите, заради затворения руски пазар

  • 01 юли 2015 09:07

  • 1256
  • 3
Искат компенсации за черешопроизводителите, заради затворения руски пазар
© Булфото

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов ще внесе предложение до заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и до министъра на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, за компенсиране на черешопроизводителите, заради затворения руски пазар. Това съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил, предаде БТА.

В предложението се настоява Европейската комисия да изработи механизъм, по който да бъдат изчислени пропуснатите ползи от българските производители, във връзка с наложеното ембарго от Русия. В момента себестойността на качествените череши е 0.60 - 1.30 лв./кг. Изкупната цена, продиктувана от свитото потребление на международните пазари, във връзка с наложеното от Руската федерация ембарго за внос на селскостопански и хранителни продукти, е между 0.60 и 1.30 лв/кг. Черешопроизводителите не могат да си възстановят инвестициите при сегашното ниво на субсидии и това създава изключително сериозни препятствия пред развитието на земеделието в региона.

Петър Паунов предлага държавата да предприеме спешни мерки за осигуряване на държавна финансова подкрепа, прилагана по схемите и мерките за директни плащания, която да бъде в размер на не по-малко от 50процента от себестойността на продукта. Повишаването на субсидията е стимул и гаранция за откриването и поддържането на трудова заетост в регионите с най-нисък доход на глава от населението. Паунов настоява предложението да бъде разгледано при гласуване на средствата от републиканския бюджет за следващия програмен период.

Кметът на Кюстендил настоява и за извънредни спешни мерки за подпомагане на черешопроизводителите, за да бъдат намалени загубите, които те търпят, вследствие на наложената забрана за внос в Руската федерация. Той предлага компенсация в размер на 250 евро за тон. Според Паунов предприемането на тази мерки е задължителна стъпка в подкрепа на земеделските производители и осигуряване на възможности за развитие на производството и преработвателната промишленост.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1256 3

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.01 | 10:51

2
Откакто затвори пазара за Русия, не съм ял по- хубави череши.... Предни години, някви смити, целите на дупки, гнили с червей...
pedal

2015.07.01 | 10:52

3
Ми кът си пумиар кфо искаш да ядеш :) Яж лайна :)))
banda88

2015.07.01 | 10:34

1
Да и презервативопроизводителите трябва да искат, заради намаления приток от пияни рускини по моренцето

Добави коментар

Водещи новини