Кметът на Карлово забрани митинг за "Куршум джамия"

  • 29 юни 2015 10:52

  • 1766
  • 2
Кметът на Карлово забрани митинг за "Куршум джамия"
©

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов забрани протестен митинг, организиран от Районното мюфтийство в Пловдив в "защита на "Куршум джамия" и други подобни мюсюлмански храмове в страната".

Това се казва в изявление на кмета, разпространено от пресцентъра на Община Карлово.

От общината уточниха, че в деловодството на администрацията е постъпило уведомление за протест на 30 юни, с присъствието на граждани от цялата страна. Организаторите са заявили, че "целта на протеста е да изразим искането си джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и да изразим позиция срещу извършването на археологически проучвания около джамиите."

"Като кмет на Община Карлово упражних правата си, съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, и забраних провеждането на заявения митинг", допълва Кабаиванов. Според него тази проява ще наруши обществения ред в общината.

Кабаиванов припомня, че "Куршум джамия" не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата, която е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение. Това, че в името й се съдържа думата "джамия", не е аргумент, твърди той.

Към настоящия момент "Куршум джамия" е една от архитектурните забележителности на Карлово, но няма култово предназначение, допълва кметът. По думите му градът има богата история, но османският период е една малка част от нея.

Опитите да се внуши, че чрез предстоящите разкопки се осквернява религиозен обект и се цели промяна на предназначението му, са злонамерени, "Куршум джамия" не принадлежи на никое вероизповедание, а на карловци, които искат да знаят повече за славната си
история, коментира Емил Кабаиванов.

По отношение на протестния митинг кметът на Карлово добавя, че счита твърденията на организаторите за необосновани и че зад тях "прозират други намерения". Не мога да допусна някой отвън да нарушава етническия мир в Карлово и да създава предпоставки за нарушаване на обществения ред в града, посочва още Кабаиванов.

Последвайте канала на

1766 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.29 | 16:30

2
Bravo !
тт

2015.06.29 | 16:29

1
ей много са нагли теа от дпс то ей , време е вече да ги гоним пак стига мълчим време е за революция да си вземат и циганите св тях

Добави коментар

Водещи новини