Отвлякоха хуманитарни работници в Сомалия

  • 25 октомври 2011 18:35

  • 1248
  • 0
Отвлякоха хуманитарни работници в Сомалия
©

Сомалийски бунтовници отвлякоха днес в северна Сомалия двама западни хуманитарни работници - американка и датчанин, заедно с техен сомалийски колега, предаде Асошиейтед прес, като се позова на двама кенийски официални представители. 60-годишният датчанин и 32-годишната американка работели за "Даниш димайнинг груп", датска организация, която просвещава и помага на местните общности да обезвреждат мини и неексплоадирали боеприпаси в конфликтни райони по света.

Не е ясно с какво точно са се занимавали двамата. Според един от кенийските представителите жената е бивша учителка.

Хуманитарните работници били отвлечени от въоръжени мъже, докато пътували към летището в Галкайо, съобщи за АП местен полицай. Галкайо е разделен на две - северната част на града се управлява от властите на полуавтономния регион Пунтланд, докато южната се контролира от клана Галмудуг. Полицаят поясни, че хуманитарните работници преминали в южната част на града, където били отвлечени.

Отвличането стана по-малко от месец след залавянето на две жени, работещи за организацията "Лекари без граници" в бежански лагер в съседна Кения и похищението на двама европейски туристи от кенийското крайбрежие. И в двата случая бяха заподозрени сомалийски бунтовници.

В отговор на това Кения изпрати в южна Сомалия около 1600 войници, за да атакуват екстремистите от ислямистката групировка Аш Шабаб, макар че няма яснота дали точно тя е отговорна за тези похищения.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини