МЗ ще приеме Национална хепатитна програма

  • 19 юни 2015 13:35

  • 1625
  • 0
МЗ ще приеме Национална хепатитна програма
©

Днес, на брифинг пред Министерство на здравеопазването, зам.-министърът д-р Адам Персенски заяви, че ведомството работи усилено по приемане на Национална програма за превенция, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити у нас, като се очаква тя да бъде приета до седмици.

Програмата ще гарантира внедряването на най-високите европейски и световни стандарти на профилактика и лечение на заболяването у нас, като според д-р Персенски, страната ни ще бъде една от първите държави в Европа с подобен план. Организаторите на събитието, Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ алармираха за пациенти, страдащи от хепатит C, които са в много тежко състояние и не могат да се лекуват с терапиите, които понастоящем се реимбурсират от НЗОК, в отговор на което зам.-министърът обеща да направи всичко, което е по силите на Министерството, за да осигури лечение за тези хора.

По време на събитието бяха представени и резултатите от едногодишната кампания за борба с хепатит С – „Хепи ли Си?“, в рамките на която беше проведено първото по рода си национално представително проучване, според което 90% от българите не знаят какво заболяване е хепатит C.

Същевременно се счита, че у нас 110 000 българи са заразени с вируса, като едва 3% от тях знаят за заболяването си, именно поради ниското ниво на информираност и скрининг. „По време на кампанията бяха организирани 20 публични събития и беше създадена Фейсбук страница, която привлече над 20 000 фена. Медиите и интернет бяха много важна част от инициативата, но директните срещи с хората, разговорите и образователните игри ни помогнаха да усетим много по-добре нагласите на хората, като ни позволиха и да разсеем някои от митовете за заболяването, които битуват в нашето общество.

Хората много се изненадваха, когато им казвахме, че хепатит С не е „Болест на наркоманите и проститутките”, а е заболяване, с което всеки може да се зарази.

Някои в началото дори ни се обиждаха, когато им предлагахме да се изследват за хепатит. А хепатит С не е срамна болест“, каза Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“. Инициативата ангажира по нестандартен начин народни представители и министри, приканвайки ги да станат съпричастни към болните от хепатит С. Важността на каузата „Хепи ли Си?“ бе припозната и подкрепена от световната рок легенда Джон Лоутън, който дари песен, посветена на хората, страдащи от коварната болест.

За по-добрата информираност на обществото бе създадена и Медийна академия за хепатит С, която ще продължи дейността си и след края на кампанията.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1625 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини