Не дават Асеновата крепост на Бачковския манастир

  • 12 юни 2015 14:55

  • 1695
  • 2
Не дават Асеновата крепост на Бачковския манастир
©

Абсурдно е Асеновата крепост да бъде предоставена на Бачковския манастир, защото е държавна публична собственост и е дадена за безвъзмездно стопанисване на Асеновград.

Това става ясно от писмо, изпратено от шефката на политическия кабинет на премиера, Анжелина Тотева. То е разпратено до кмета на Асеновград Емил Караиванов и бачковския игумен Симон, съобщи "Марица".

Единствено по съдебен ред може да се реши и спорът между общината и манастира за апетитното пътно трасе към обителта чак до местността Клувията. Същото важи и за искането Бачковският манастир да получи и бившия пионерски лагер край Еленина чешма.

"Спорът ви е материален между манастира и дружество, собственост на образователното министерство и се решава единствено по гражданско правен ред", пише в писмото от канцеларията на Борисов. То охлажда окончателно мераците на игумена Симон да получат собственост върху пътя, лагера и Крепостната църква над Асеновград.

Преди дни архимандрит Симон отиде на крака при Борисов да моли за разрешаване на спора. Тогава премиерът заяви, че е длъжен да подкрепи манастира, защото е национална светиня.

Седмица по-късно обаче визита направи и кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов по същия проблем. Тогава Борисов даде рязко заден и обяви, че всички описани проблеми между общината и манастира се решават по съдебен път, а претенциите на манастира към Асеновата крепост са недопустими.

Междувременно съдът в Асеновград приключи делото за най-апетитната част от спора, тази за пътя към и над манастира. До две седмици страните трябва да депозират защити, а съдебното решение се очаква до месец.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1695 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
11

2015.06.13 | 20:35

2
На алчните попове им трябва спалня с изглед!

2015.06.13 | 17:11

1
За троянския манастир нещо няма ли? Йеромонах кирил и баба гуси къде ще си водят приятелите?

Добави коментар

Водещи новини