Графити заменят катинарите на Моста на изкуствата в Париж

  • 10 юни 2015 16:30

  • 2389
  • 0
Графити заменят катинарите на Моста на изкуствата в Париж
©

Прочутият мост над река Сена в Париж, по чиито парапети доскоро влюбени двойки закачаха катинари в знак на своята обич, вече има нов облик. Всички катинари бяха премахнати, в името на безопасността, защото мостът едва удържаше тежестта на десетките хиляди метални заключалки.

Сега по парапетите има дървени пана, които бяха изрисувани от графити майстори, пише news7.bg.

Преди година част от парапета на прочутия Мост на изкуствата в Париж пропадна. Това се случи заради огромната тежест на така наречените "любовни катинари", които бяха закачени на него. Властите незабавно ги отстраниха, а сега запълниха празнината и духът на любовта отново може да бъде усетен. За това се погрижи един известен графити майстор – французинът от тунизийски произход, който подписва творбите си с псевдонима Ел Сийд. Тези графити обаче ще красят моста само временно. До края на годината те ще бъдат премахнати, а вместо тях ще бъдат поставени плексигласови прозрачни панели, които ще предотвратяват всеки опит за закачане на катинар, като в същото време няма да се набиват на очи и да скриват гледката към реката. Човекът, натоварен със задачата да реализира проекта, е небезизвестният уличен артист Мехди Бен Шейх, който без много да се замисля се свързва с Ел Сийд.

Калиграфският надпис е цитат от романа "Дядо Горио" на Оноре дьо Балзак и гласи - "Париж е истински океан. И с лот не ще узнаете глъбините му".

Мостът се намира в сянката на Френската академия – домът на френското литературно изкуство. Изборът на ярък цвят за надписа не е случаен, разказва още Мехди Бен Шейх.

Реакциите на туристите към творбата са разнопосочни, а някои изразиха съжаление, че не могат да спазят традицията и да поставят катинар на моста.

Модата с поставянето на катинари е сравнително нова, но властите не само във Франция не гледат с добро око на нея. Върху катинарите влюбените пишат своите инициали и след това хвърлят ключа.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини