Махат любовните катинари от парижки мост (видео)

  • 02 юни 2015 08:49

  • 3367
  • 1
Махат любовните катинари от парижки мост (видео)
©

Френски работници започнаха да свалят хилядите катинари, поставени от влюбени двойки на парижкия Мост на изкуствата "Пон дез Ар", съобщава радио РФИ. В момента общото им тегло е достигнало внушителните 45 тона (или колкото 20 слона), а броят им е близо 1 милион, което застрашава конструкцията и е наложило махането им.

Затова вчера работници, въоръжени с клещи, започнаха да премахват тези символи на любовта, за огромно разочарование на туристите, пише в. "Преса".

Санитарните инспектори обаче заявяват, че вече няма място за романтика, тъй като иначе милите жестове на двойките разрушават моста и застрашават сигурността на посетителите му.

Миналата година част от парапета на съоръжението, построено през 1804 г. по времето на Наполеон, се срути под тежестта на катинарите. Това принуди властите да затворят моста, докато текат ремонтите по него.

Смята се, че традицията да се заключват катинари с имената на влюбени, които искат да останат вечно заедно, тръгва от Рим, разказва Си Ен Ен. В Париж туристите започват масово да я прилагат от 2008 г. От сладък романтичен жест обаче тя постепенно се превръща в проблем, разказва Лиза Анделмо, един от създателите на групата "Не на любовните катинари".

Графитите, джебчиите и продавачите на евтини катинари също са се превърнали в дразнители за парижани, които започнали да избягват разходките по иначе живописното място.

"Париж трябваше направи нещо, за да опази своите забележителности. Всички обекти от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО в града ни са заплашени заради тези любовни катинари", обяснява Анселмо.

Миналата година управата на френската столица стартира неуспешна кампания за прекратяване на спорната туристическа традиция. Властите насърчаваха влюбените вместо да поставят катинари, да си правят селфи на моста. Тази зима пък на съоръжението бяха монтирани грозни дървени панели, които да ограничат масовата практика заради Деня на влюбените (14 февруари).

Табели на френски и английски вече информират, че мостът ще остане затворен една седмица, докато трае ремонтът. През есента пък се очаква да се сложат предпазни стъклени панели, с което окончателно да се спре поставянето на катинари.

"Това е добре като за начало, но проблемът засяга още 11 забележителности, включително и Айфеловата кула", обяснява Анселмо. "Докато туристическите фирми продължават да насърчават тази традиция и да й придават романтичен ореол, битката ще е трудна. Може би Париж ще трябва да въведе абсолютна забрана по подобие на Рим, за да се справи с проблема веднъж завинаги".

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.06.13 | 17:44

1
Правилно, трябва да се махат. Като гледам" Катинарите", трябва да сме над 10 000 000, 10 милиона. А ние се Топим.

Добави коментар

Водещи новини