Общинари и полицаи раздават листовки срещу телефонни измами

  • 08 юни 2015 14:32

  • 1001
  • 0
Общинари и полицаи раздават листовки срещу телефонни измами
©

Служители на сектор "Сигурност, охрана и обществен ред" към община Благоевград и служители на Първо районно управление "Полиция" започнаха активнa информационната кампания срещу телефонните измами. За по-малко от две седмици, освен по централната градска част и кварталите, бяха раздадени разяснителни брошури и във всички пенсионерски клубове в града. Информационни бюлетини бяха предоставени и на всички кметове и кметски наместници в общината.

Усилията на общината и полицията са насочени изцяло към по-възрастното население, тъй като е установено, че те по-често се поддават на телефонни измами. Освен, че се предоставят брошури, на гражданите им се обяснява нагледно какви са сценариите, по които телефонните измамници работят и какви са начините те да бъдат разкрити.

Листовките описват видовете телефонни измами, които са прилагани най-често. Сред тях са "Спешна операция", "Получаване на колет", "Внасяне на гаранция", "Печалба от томбола или телевизионна игра", "Баене за разваляне на магия", "Предоставяне на социални помощи", "Ремонт на жилище по програма на Европейския съюз", "Наемане на квартира" и "Заем на познат". Всеки сценарий по посочените теми се развива идентично, като целта е да бъдат взети пари от потърпевшия. В информационната кампания са посочени и начините, по които може да реагира всеки, който се усъмни в някои от изредените видове измама или подобен на тях.

Последвайте канала на

1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини