Христо Иванов представи подробно съдебната реформа (видео)

  • 29 май 2015 11:40

  • 1458
  • 0
Христо Иванов представи подробно съдебната реформа (видео)
©

Със съдебната реформа целим освен промяна във ВСС и реформа на прокуратурата. Ще реформираме дисциплинарния процес. Въвеждаме сериозна и реални методи за почтеност и антикорупция. Предлагаме свои мерки за подобряване на работата на прокуратурата. Това каза правосъдният министър Христо Иванов по време на представянето на Стратегията за съдебна реформа по повод исканите промени в Конституцията в частта й за правосъдие по време на пресконференция в НС.

Предложили сме промени в материята на съдебните заседатели, както и изпитите, които се полагат от бъдещите юристи. По този начин ще реформираме и юридическото образование, разкри правосъдният министър. "Разширяваме обхвата за влизане в съдебната система. Смятаме, че кандидатите трябва да покажат познания, въвеждат се и тестове по познаване на европейското право. Надяваме, че това ще изпрати сигнал и до юридическите факултети, които да предвидят това в програмата си. Въвеждаме и есе за кандидатите, като допълнителен елемент от изпита". Иванов даде за пример френската магистратура.

С направените предложения отговаряме на 1/3 от предвидените мерки от стратегията, приета в НС. Това са стъпки в посока излизането на България от докладите на ЕК, посочи Иванов.

Освен това във всяка една от областите ще трябва да се приемат и подзаконови нормативни актове.

По повод опасенията, че нямаме финансова възможност да подкрепим реформата Иванов посочи: "Финансирането ще дойде по програмата "Добро управление" на ЕС. Тя ще покрие всички мерки, като ще се финансира и предстоящото въвеждане на електронното правосъдие".

Иванов покани всички, които са заинтересовани относно съдебната реформа да отправят своите въпрос, а отговорите на въпросите им ще бъдат публикувани на сайта в двуседмичен срок.

Стратегията стъпва на многогодишния дебат за съдебната система, посочи Христо Иванов. "Работейки по законопроекта на Министерство на правосъдието, сме се консултирали с много широк кръг от експерти и граждани. Всякакви спекулации по този повод са опит да се смени темата и да се спъне реформата".

Имахме разговор с председателя на ВКС и с главния прокурор, за това, че е необходимо да се направят и промени в текстове в НПК и НК. Ние сме готови да ги направим, но с тяхна помощ.

"Важна част в съдебната реформа са и одобряването на работата на служителите. В тази връзка ние ще поискаме и повишаване на възнагражденията на служителите си. Друга част от реформата ще бъдат мерките, които да помогнат на магистратите и прокурорите да владеят гнева си. Ще се въведат стрес-тестове, а хора, които не могат да си владеят нервите в съдебната зала ще получават помощ, а ако това не помогне ще има и санкции. Това е част от стратегията за подобряване на работата на магистратите, както и за повишаване на доверието към съдебната система", разкри още правосъдният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини