Депутатите гледат на второ четене спорните промени в НПК

  • 27 май 2015 08:05

  • 906
  • 0
Депутатите гледат на второ четене спорните промени в НПК
© Булфото

Промените в Наказателно - процесуалния кодекс влизат на второ четене в Народното събрание. Според вносителите от ГЕРБ промените ще повишат ефективността на мерките за неотклонение, прилагани спрямо обвиняеми и подсъдими лица, без да засягат неоправдано личните и имуществените им права. Така мерките ще осигурят изпълнението на наказанието при осъдителна присъда, включително събиране на държавни вземания, които произтичат от наложени имуществени наказания.

Предлага се още следователите да имат законово определена компетентност за разследване на дела за повечето тежки умишлени престъпления против личността, когато са извършени от непълнолетни. Целта на промените е осигуряване на възможност Върховният касационен съд да има правомощието да възобновява наказателни дела, разгледани като първа инстанция от районните съдилища.

Критики към промените отправиха от Съюза на съдиите, заради това, че се ограничава специалната компетентност на Софийския градски съд да разглежда дела по обвинения за извършени престъпления от лица с имунитет, припомня БНР. Съдиите не са съгласни и с промените в режима неизпълнение на мярката за неотклонение "подписка", които радикално променят съдържанието й като правен институт. Така нужната задължителна регистрация на огромен брой обвиняеми и подсъдими ще създаде допълнителни практически трудности за органите на МВР, казват от Съюза на съдиите.

Магистратите изразиха несъгласие и със стесняване на кръга на лицата, които разрешават прилагането на специални разузнавателни средства по отношение на магистрати, като те се свеждат до главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини