Хората с увреден слух - изолирани от трудовия пазар

  • 28 май 2015 12:37

  • 1694
  • 0
Хората с увреден слух - изолирани от трудовия пазар
©

Хората с увреден слух са изолирани и трудно се реализират на трудовия пазар. До този извод стигнаха участниците в кръгла маса на тема "Широко отворени очи", организирана от Бизнес центъра и Бизнес инкубатора в Търговище, съобщи БТА.

Проявата е последен етап от едноименен проект, който се реализира в областния град от октомври 2014 г. Участници в него са 18 души с увреден слух, които преминаха обучения и участваха в курс по фотография.

Младите хора подредиха и изложба със свои снимки, като целта бе да се разшири кръгът им на познанства и контакти. Идеята на кръглата маса е след дискусия да се набележат конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, възпрепятстващи пълноценната интеграция на хората с увреден слух, обясни по време на форума Добрин Добрев, директор на Бизнес центъра.

Катя Недева, майка на 24-годишния Радослав - участник в проекта, разказа, че младият човек е изолиран в къщи и трудно намира работа. При всеки опит работодателите отказвали с мотива, че комуникацията с него е по-специфична.

Недева настоява държавата да обмисли насърчителни мерки за работодатели, които да наемат хора с увреждания. Защото в противен случай те остават изолирани, намалява речниковият им запас, научен в училище, спада и самочувствието им.

По думите на родителя, малко са и средствата, които лицата с увреден слух получават като месечна помощ от държавата след напускане на училище.

Представител на Агенцията по заетостта в Търговище Станка Станкова обясни, че през тази година за Община Търговище няма отпуснати средства по програми за хора с увреждания, въпреки подадените заявки.

Добрев допълни, че Бизнес центърът ще подготви проекти за създаване на социални предприятия, в които да бъдат включени хора с увреждания.

Последвайте канала на

1694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини