300 на опашка за изследване за тумор

  • 22 май 2015 17:53

  • 3562
  • 0
300 на опашка за изследване за тумор
©

Модерните хибридни апарати за ранно откриване на тумори са все още малко за населението на страната. Затова има листа на чакащите. Постоянно в нея има около 300 души. Понякога “редът” им идва след 2-3 месеца. Това съобщи проф. д-р Ирена Костадинова - национален консултант по нуклеарна медицина, на дискусия за възможностите на новите образни технологии, пише "24 часа".

Модерните хибридни апарати използват съчетания от две технологии, предоставят данни за възможно най-прецизната образна диагностика. Те “виждат” патологични образувания, по-малки и от половин сантиметър. Получава се комплексна информация за функцията и структурата на органа и се скъсява времето за поставянето на диагнозата и започване на адекватно лечение.

С хибридните образни методи - еднофотонната емисионна томография плюс компютърна томография (SPECT-CT) и позитронната емисионна томография плюс компютърна томография (РЕТ-СТ), е възможно получаването на уникално функционално-морфологично изображение. То дава поле за много ранна и точна диагноза. Възможно е изображение на цялото тяло, за да се огледа разпространението на заболяването или търсене на тумор с нeясна локализация. Но имат и още едно предимство - възможност за прилагане на терапевтични методи, при заболявания, за които другите подходи са неефективни.

В България ни има 2 РЕТ-СТ скенера, 4 SPECT-CT скенера и 12 гама-камери. По приетите медицински стандарти обаче за насeление като българското са нужни още 12 РЕТ-СТ скенера, или 1 апарат на 500 хиляди души, а реално разполагаме с 1 на 3,5 милиона души. Трябват ни и още 10 SPECT-CT скенера.

Друг проблем са малкото специалисти с квалификация да работят с модерните апарати - едва 50, и нуждата от поне още един циклотрон, обясни проф. Костадинова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини