Един град умира от рак на година

  • 05 февруари 2015 09:33

  • 2427
  • 2
Един град умира от рак на година
© Getty Images/Guliver

Един малък град умира всяка година от рак. Това стана ясно в Световния ден за борба с коварната болест. По данни на Националния раков регистър всеки ден 10 българи чуват страшната диагноза, а медиците отчитат тревожна тенденция за увеличаване на онкологичните заболявания.

Страната ни е на едно от първите места по смърт вследствие на злокачествени заболявания. Годишно от рак умират между 18 000 и 20 000 българи, а това приблизително е населението на градове като Харманли, Карнобат или Панагюрище. Ракът на белия дроб, гърдата, дебелото черво и кожата най-често мъчат българите. Данните на раковия регистър показват, че с най-голям относителен дял е ракът на белия дроб при мъжете - над 18%, и ракът на млечната жлеза при жените - над 22%.

Към момента болните, които се борят ежедневно с рака, са около 300 000 души. Малко над 60% от тях са дами. Въпреки това заболяването отнема живота предимно на мъжете, защото те по-рядко ходят на профилактични прегледи и при тях туморите се откриват твърде късно. Всяка година лекарите регистрират средно по 2000 новозаболели, а стресът и лошият начин на живот увеличават лавинообразно пациентите.

По повод Световния ден за борба с рака в Специализираната болница по онкология представиха проект, по който лечебното заведение ще получи европейско финансиране за нова апаратура. Общата му стойност е за над 5,5 млн. лева, като освен доставка на високоспециализирани уреди се предвижда и разширяване на Клиниката по урология.

Лекари от столичната болница „Св.Иван Рилски" пък алармираха, че липса на финансиране блокира дейността на модерна лаборатория за лечение на мозъчни тумори. Досега по създадената програма за имунотерапия при пациенти със злокачествени мозъчни образувания са получени само 300 000 лева, които не са достатъчни за нормалното функциониране на проекта.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2427 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз

2015.02.12 | 22:06

2
И лекарите да спрат да дават умишлено грешни диагнози "рак", за да изкарат някой лев от притеснените хора!!!!! Докато се разбере какво става и човек си умира от стреса...
Eminem

2015.02.06 | 23:26

1
Правителството да не се карат за глупости, ами да се борят да подобрят значително качеството на живота на българинът!!!

Добави коментар

Водещи новини