Въвеждат екоданък за старите автомобили

  • 21 октомври 2011 20:49

  • 2666
  • 0
Въвеждат екоданък за старите автомобили
©

Обмисля се въвеждането на екологичен компонент при облагането на автомобилите, обяви екоминистърката Нона Караджова. Не става дума само за старите коли, а и за онези, чиито двигатели замърсяват повече околната среда, коментира тя пред „Монитор“.

Водещ критерий ще е количеството на отработените газове и видът на двигателя. Работна група, в която влизат експерти на МОСВ и на МИЕТ са се споразумели колите, които не замърсяват, да получат някакви преференции. Логично е електромобилите да ползват финансови облекчения, коментира министър Караджова. Предстои в групата да се включат и експертите на финансовото министерство, които да определят по-точните параметри на новата екотакса. Но преди да се въведе тя, ще направим широко обществено обсъждане и с общините коментира министър Караджова.

Със сигурност обаче въвеждането на новите екокомпоненти ще става поетапно. Според Нона Караджова тя не може да се въведе от догодина, понеже данъчните закони обикновено се променят, преди да се направи бюджетът. Подобни мерки прилагат повечето европейски страни, макар практиките им да са различни. Не е необходимо да откриваме топлата вода, но ще се съобразим и с българската реалност, обеща тя.

Това, което ще стане още догодина, обаче е въвеждането на продуктова такса и за по-плътните полиетиленови торбички. След облагането с такса на най-тънките от началото на месеца потреблението им значително е намаляло. Време е да се заемем и с по-дебелите, коментира министър Караджова. Щом правителството вземе решение за по-дебелите найлони, които сега се купуват, също ще бъдат обложени с такса, което ще ги оскъпи допълнително. Целта е да се промени мисленето и да се научим да използваме платнени торбички, коментира Караджова. Въвеждането на таксата обаче ще стане година след решението, за да могат производителите, а и потребителите да се пренастроят към новите условия. Най-рано от 2013 г. дебелите торбички ще поскъпнат, твърди екоминистърката. Според нея ще е добре да се въведе продуктова такса и за пластмасовите чаши и прибори за еднократна употреба. Това обаче ще се реши също след широко обществено обсъждане.

Веднага след изборите Законът за управление на отпадъците ще се гледа в парламентарните комисии и най-късно до януари трябва да влезе в действие, смята тя. По съвет на юристи обаче в него ще се направи препратка към друг закон, за да няма объркване. Когато населените места нямат Общ устройствен план, до приемането му е в сила Териториалният устройствен план, ако срокът му не е изтекъл.

Това беше едно от основните възражения срещу ограничаването на пунктовете за скрап и извеждането им извън населените места.

Последвайте канала на

Novini.bg
2666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини