С 50 - 70 на сто е спаднало потреблението на найлонови торбички

  • 19 октомври 2011 13:46

  • 1430
  • 0
С 50 - 70 на сто е спаднало потреблението на найлонови торбички
©

С между 50 и 70 на сто е спаднало потреблението на найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона, след въвеждането на продуктовата екотакса от 15 стотинки на брой торбичка от началото на този месец. Това отчетоха на пресконференция в националния пресклуб на БТА от Българска асоциация "Полимери" /БАП/, която обединява производителите на торбички у нас.

Съгласно наредба на Министерството на околната среда и водите от 1 октомври т.г. беше въведена продуктова такса от 15 стотинки на брой торбичка с дебелина под 15 микрона, което означава, че нейната цена на пазара трябва да е минимум 16 стотинки. От началото на следващата година екотаксата се увеличава на 35 стотинки за брой. Целта е да се ограничи потреблението на тънките найлонови торбички, които замърсяват околната среда.

От асоциацията отбелязаха, че са се насочили към производството на два пъти по-плътни полиетиленови торбички, които не се облагат с екотакса и цената им е 2,5-3 стотинки. С около 15-20 на сто се е увеличило производството на найлонови пликове без дръжки, които наредбата също не третира.

Производителите декларираха готовността си да спазват законовите разпоредби и да работят в сътрудничество с екоминистерството. Основното им опасение е, че наредбата "удря" само фирмите, които работят "на светло". Според тях е необходим контрол върху нерегламентирания внос на тънки торбички и върху цената, на която те се продават в магазините. По закон контролът се извършва от регионалните инспекции по околна среда и води /РИОСВ/.

Сигнали за измамници, които се представят за проверяващи за спазването на наредбата в малки търговски обекти в Сандански, Кърджали, София, Нова Загора са получили в асоциацията. Официално все още не са започнали проверките от РИОСВ, тъй като е договорен гратисен период, подчерта Антоанета Перникова, изпълнителен директор на БАП.

От асоциацията апелираха за повишаване на културата на потребление на торбичките, към тяхното събиране и рециклиране. Ако те се събират, могат да се рециклират до 27 пъти с влагането на до 10 на сто свеж полиетилен, каза Александър Владимиров, представител на голяма фирма-производител.

Последвайте канала на

1430 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини