Вижте имената в скандалния списък от охраната на КТБ

  • 15 май 2015 06:43

  • 7511
  • 5
Вижте имената в скандалния списък от охраната на КТБ
© Булфото

Експремиерът Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - и бившият вече подуправител на БНБ Цветан Гунев, който бе и първият обвиняем по аферата “КТБ”, са сред хората, ходили на крака при забегналия зад граница банкер Цветан Василев. Това става ясно от дневника на охраната на сградата на столичния бул. “Цар Борис III”, където се помещават както не малка част от свързаните с Василев фирми, сред които и мажоритарният собственик на КТБ “Бромак”, така и телевизиите ТV7 и NEWS7, пише "Монитор".

Именно NEWS7 първа пусна вчера на сайта си скандалния списък, който беше придружен с писмо, подписано от Цветан Василев. В писмо със заглавие: “Паразити, шоуто тепърва предстои”, банкерът обяснява, че не публикува списъка и писмото чрез личния си сайт, защото постоянно бил хакван през последните седмици. Затова то било изпратено направо по мейлите на медии.

След като списъкът набра популярност и беше коментиран от мнозина политици, внезапно се появи ново писмо от името на Василев. Този път то беше публикувано на личния му блог, като в него се потвърждаваше че страницата е била обект на хакери. Не се оспорваше и автентичността на списъка. Въпреки това Василев твърдеше, че писмото, вървящо към него, е фалшификат.

Пред Дарик адвокатът на забегналия банкер – Константин Симеонов, също отрече клиентът му да стои зад писмото, но допусна, че “списъкът е автентичен”. Самият списък всъщност реално само потвърждава голяма част от вече познатите публични тайни за обвързаностите на Василев.

В него фигурират редица политици, журналисти, бизнесмени, общественици и докато някои имат звучащи логично обяснения защо са ходили в кабинета на Василев в сградата на “Цар Борис III”, други мълчаха цял ден. Именно в тази редица беше и Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

Командира, за когото стана ясно, че лично си е договорил с Василев преференциална лихва по депозита си в КТБ, а след това е променил договора си в трезора, за да може да прибере поне гарантираната от фонда сума, е бил при банкера на 16 юли 2013 г. Според бележките, нанесени от охранителите, Костов е влязъл в зданието в 11,30 часа, записано е, че отива “лично при г-н Василев”, и е излязъл 40 минути по-късно.

Освен Костов при банкера са ходили още редица политици, сред които най-чести посещения – поне във втората половина на 2013 г., са правили Димитър Абаджиев, Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в и Красимир Каракачанов. Още по-любопитни пък са посещенията от членове на регулаторни органи. Така например тогавашният подуправител на БНБ и шеф на “Банков надзор” Цветан Гунев също е бил на визита при Василев през летните месеци на 2013 г.

В списъка с подобни посетители са също шефът на КФН Стоян Мавродиев, бившата му заместничка и ексфинансов съветник на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното Димана Ранкова, както и председателят на КРС Веселин Божков.

Най-показателна обаче е частта с посещенията от журналисти в кабинета на Цветан Василев. Безспорен рекордьор както в тази област, така и изобщо е лице на име Мирослав Иванов. За периода от началото на август до началото на декември 2013 г. той се е явявал в сградата, за да се срещне лично с банкера, общо 24 пъти. В някои седмици посещенията са били ежедневни. Едва ли е случайно, че именно Мирослав Иванов се казва и блогърът, списващ страницата “Финансови смислици” която защитава интересите на Цветан Василев и лансира в публичното пространство защитните му тези, откакто блогът съществува в интернет пространството.

Освен Иванов сред честите гости на Цветан Василев е бил друг собственик на сайт, защитаващ самоотвержено интересите на банкера – Огнян Стефанов. За същия период от време той е бил записан в книгата на охраната 7 пъти като личен гост на мажоритарния собственик на КТБ. Любопитното е, че няколко часа преди да се появи вчерашното опровержение от страна на Василев, първи срещу разпространението на списъка скочи Стефанов. Той нарече писмото, което вървеше със списъка, “фалшификат”, но също не отрече, че се е срещал с банкера.

Друг от честите гости е бил и бившият вече издател на в. “Дума” Николай Мали­нов. За времето от лятото до края на 2013 г. той е бил при Василев 9 пъти. Пет пъти за 5 месеца пък е бил при банкера международният аферист Ба­­рак Алон, за когото още през лятото на 2014 г. алармирахме, че е бил съветник на Василев.

Общо 5 пъти при Василев са били и подведените под отговорност за “за­­харната афера” Гриша Ганчев и синът му Данаил. Двамата са ходили поединично при банкера. В момента ловешкият бизнесмен е една от основните фигури, чрез които Василев се пробва да прилапа едни от малкото работещи активи, с които са обезпечени заеми от КТБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7511 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.07.07 | 21:42

4
Защо криете Тиквата и съдружника му Пеевски?

2015.07.07 | 21:42

5
Сигурно не са могли да се доредят от Сидеров и Бареков.

2015.05.16 | 07:47

3
Защо ли е пратено в тв 7 ... Не че ме интересува - само питам... ?
88

2015.05.15 | 12:44

2
Върна ли Ралица Агайн евтиния апартамент? Не че ме интересува,само питам!
Петър

2015.05.15 | 11:24

1
Цветанчо, така ли си уреждал делата в България. срещички,кафенце, пурички и накрая изгърмя. айде моля те вземи да се покаеш, че няма цял народ да ти изплаща дълговете.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини