Лекари от Пловдив на протест

  • 11 май 2015 17:31

  • 2549
  • 0
Лекари от Пловдив на протест
© Булфото

Лекарите от Комплексния онкологичен център в Пловдив проведоха символичен протест. Така те изразиха несъгласието си с промените в Закона за лечебните заведения, предвиждащи, по думите им, ликвидирането на диспансерите като самостоятелни лечебни заведения, съобщи БНР.

В декларация до всички институции медиците заявяват, че не може да бъдат закривани структури, които са ефективни и работят много добре.

Няма нужда де се унищожава нещо, което модерна Европа тепърва ще въвежда, се подчертава още в становището, подписано от всички работещи и от медицинския съвет на здравното заведение.

Д-р Антоанета Томова, завеждащ вътрешното отделение, и д-р Ваня Балева, хирург и председател на етичната комисия в диспансера, подчертаха: "Една работеща структура, една хубава онкологична мрежа в страната, с добра традиция и възможности в това отношение, да бъде ето така с лека ръка ликвидирана, за да предложи място на кого, на какво. От мен се очаква аз да спестя тези 14 милиона. Ами аз, за да ги спестя трябва да лиша половината болни от лечение. Това е икономията в медицината. Не лекуваш, не харчиш, но човешкият живот е безценен".

Ние нямаме време за реформи. Една реформа изисква време, ние го разбираме това нещо, само че нашите пациенти нямат това време. Второто нещо, което е, в нашия диспансер се оказва качествена помощ, не просто помощ, колкото да се вземе една клинична пътека, а нещо, което да има реални резултати, подчертават медиците.

И това трябва да бъде запазено, допълниха лекарите, които бяха категорични, че протестът им не е за работни места или за заплати, а защото те са търсени специалисти.

Последвайте канала на

2549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини