НС прие декларация за капитулацията на нацистка Германия и Деня на Европа, Радан Кънев се заяде с БС

  • 08 май 2015 09:35

  • 4261
  • 12
НС прие декларация за капитулацията на нацистка Германия и Деня на Европа, Радан Кънев се заяде с БС
© Булфото (архив)

Парламентът обсъжда Декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и за Деня на Европа.

От Комисията по външна политика представиха проект за декларация, който не се хареса на опозицията. Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно от БСП предложи към декларацията да се добави и приноса на българското антифашистко движение. Трябва да почетем паметта на хилядите загинали по фронтовете на Втората световна война. На вас не ви харесва да се говори за антифашистко движение, но то е факт. Не желая да коментирам поведението на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, защото за него не може да се каже нищо достойно. Искам изрично да подчертая, че ние от БСП настояваме да се осъди и грозното оскверняване на антифашистки паметници, каза още соцлидерът.

Десислав Чуколов от "Атака" представи вариант за декларация от страна на националистите. Той настоя да се осъди отказа на президента да присъства на парада на 9 май в Москва. Не може само да се прекланяме на САЩ. Трябва да отразим ролята на Съветския съюз, който е дал над 20 млн. жертви. САЩ не понесли никакви поражения на своята територия. Днес искате да принизите ролята на Русия във войната, все едно там не е станало нищо. Отказът на президента да присъства на парада в Москва означава е недопустимо, категоричен беше Чуколов.

На същото мнение беше и независимият депутат Велизар Енчев, който също подчерта, че Втората световна война трябва да бъде наречена отечествена в декларацията. Вие днес поругавате паметта на всички български офицери и войници, които са загинали в тази Отечествена война. Поругавате паметта и на всички български антифашисти, като ги наричате бандити, заяви Енчев.

Малко по-късно прехвърчаха поредните искри в пленарна зала. Думата взе Радан Кънев и заяви, че ще се радва да подкрепи предложенията за промени в декларацията от страна на БСП и "Атака", но при едно условие. Нека от БСП и "Атака" да подкрепят декларация за варварството в Катинската гора. Нека подкрепят декларация за нечовешкото потушаване на въстанието във варшавското гето от страна на съветската армия. Нека подкрепят декларация за смазването на мирните протести в Унгария и Чехословакия. Тогава с радост и ние ще подкрепим вашите предложения. вие обаче не може да направите такова нещо, защото после не може да си вземете парите от руското посолство, завърши Кънев.

В крайна сметка мнозинството не прие предложените промени и с леки корекции, декларацията беше приета във вида предложен от Комисията по външна политика. Пълният текст на приетата декларация гласи:

Като отбелязва 70-годишнината от капитулацията на 9 май 1945 г. на нацистка Германия във Втората световна война, като припомня декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 г., провъзгласила идеята за обединена Европа, като подчертава значението на тези две събития в историята, откриващи пътя към изграждане на общност на солидарност и разбирателство между народите на Европа, като подчертава, че една от основните цели на европейското обединение е предотвратяването на военни конфликти и престъпления срещу човечеството, като изразява непоколебимост за опазване на мира и недопускане на ново разделение между народите на Европа, като припомня приноса на българския народ за спасяването на еврейската общност в България, Народното събрание на Република България отдава почит към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия”.

Българският парламент изразява признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война и осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие, като призовава към въздържание от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа. Народното събрание потвърждава стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа и решимостта си да продължи да работи за взаимно уважение, споделена отговорност, свобода и сигурност на всички български граждани. Изразява подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4261 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2015.05.10 | 13:08

12
Атакаааааааааааааа - победаааааааааааааа !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Вики

2015.05.10 | 13:08

11
Това "народно събрание" , "правителство" и "президент" са срам за България"! Продажници!

2015.05.10 | 13:08

10
МАЛКО , МАЛКО ГИ Е ТРЕПАЛ СТАЛИН ! Останали са издънки фашистки и в сегашното ни НС ! САМО АТАКА !
XXL

2015.05.10 | 13:08

9
ПРЕДЛАГАМ НА СЛЕДВАЩОТО ПЛЕНАРНО ЗАСЕДАНИЕ ДА ПРИЕМЕТЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА РАЗПАДА НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ.ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ДИНАЗАВРИТЕ.И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЛЕДНИКОВИЯТ ПЕРИОД.
и

2015.05.10 | 13:07

8
има много болни мозъци от атака/юруш/. заработили са си копейките.

2015.05.10 | 13:07

7
Гаден,долен мръсен лъжец.Само АТАКА!!

2015.05.10 | 07:56

6
ГЕРБ Е МАФИЯ

2015.05.10 | 07:56

5
ГЕРБ е ЧУМА!
Ъъ...

2015.05.10 | 07:56

4
Едно време на плакатите с лицата на престъпниците пишеше "ИЗДИРВА СЕ", а сега пише "ГЛАСУВАЙ"
Гадове Мръсни!!!

2015.05.10 | 07:55

3
Айдуци!!!
Вставай, страна огромная........

2015.05.10 | 07:55

2
Слава на Русия, слава, вечна слава на чедата твои!!!

2015.05.09 | 08:58

1
Помнещите ужасите на миналото,могат да внимават за настоящето и бъдещето.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини