Приемането на Изборния кодекс виси на косъм

  • 18 февруари 2014 21:37

  • 2599
  • 8
Приемането на Изборния кодекс виси на косъм
©

Приемането на новия Изборен кодекс до края на седмицата - срок, който сама левицата си даде, за да може той да действа за евровота през май, изглежда все по-непостижимо. Днес депутатите стигнаха до член 219, а нормативният акт има общо 495 текста и десетки преходни и заключителни разпоредби, пише в. Труд.

Макар че парламентът имаше кворум, извънредното заседание бе прекратено след тъжната вест за смъртта на социалиста Димчо Михалевски, която шокира БСП. Два от най-спорните текстове - за принципа на уседналост и за прага на преференцията, все още не са гледани на второ четене в зала. Очаква се по тях да има сериозни спорове и между двете управляващи партии БСП и ДПС, които от седмици не могат да постигнат консенсус. За да бъде приет новият Изборен кодекс, в столетницата планират заседанията на Народното събрание до края на седмицата да бъдат удължавани. Депутати не изключват дори да се гласува до полунощ. Не е ясно обаче дали тази формула може да заработи, тъй като социалисти прогнозират, че може да се стигне до провал на кворума не само заради опозицията, но и заради трусове между БСП и ДПС. Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното вече намекна, че може да помисли и за налагане на вето, което ще върне кодекса отново в парламента. Държавният глава неведнъж изрази разочарованието си, че не се мисли за предложения от него референдум за въвеждане на задължителен, електронен и мажоритарен вот - въпроси, които няма да бъдат уредени и в новото законодателство. Ако ветото се случи, обнародването на Изборния кодекс може да се забави със седмици.

Депутатите все пак успяха да приемат текстовете, с които се въвеждат серийни номера за бюлетините. Те се късат преди гласоподавателите да ги пуснат в урните. В това изискване ГЕРБ видя опит на управляващите да контролират избирателите си.
"Изборният комикс от относително забавно четиво лека полека се превръща в древногръцка трагедия по Софокъл. Това е първият текст, по който управляващите започват да връщат всички практики за контролиран вот и купуване на гласове", обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Управляващи и опозиция се караха и за плътността на хартията, върху която ще се печатат изборните книжа. Накрая парламентът реши бюлетините да се отпечатват в печатницата на Българската народна банка (БНБ) по реда, по който се печатат ценни книжа, да са събрани в кочани по сто и да имат полиграфическа защита. Депутатите забраниха и поставянето на агитационни материали извън рамките на кампанията.

След игрите с кворума и споровете между двете управляващи партии за агитацията на майчин език в парламента се пусна слух, че в левицата има настроения за предсрочни парламентарни избори. Депутатът Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в дори коментира пред БНР: "Аз не мисля, че българските граждани ни плащат заплатите, за да научават, че сме прекъснали заседанието в 11 часа. Това положение да броим гласовете всяка сутрин, няма да издържи дълго. Или трябва да се седне и да се каже даваме някакъв срок, една година или повече и оставяме правителството да свърши някаква работа, или по-добре наистина да отиваме на нови избори." 

"Много често на заседания на парламентарната група на някой не му издържат нервите, става и казва: "Ами хайде да ходим на избори." Никой обаче не е обсъждал такъв въпрос", коментираха от ръководството на соцгрупата. Според запознати единствената тема, която червените депутати са обсъждали сутринта, е да гласуват "въздържал се" за декларацията, с която "Атака" иска да бъде осъдено изказването на депесаря Хюсеин Хафъзов, че ще се бори за свободна страна. Документът ще бъде разгледан днес заедно с декларация "за сваляне на напрежението", предложена от Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Ден след като от парламентарната група на ГЕРБ се отлюспи трети отцепник - Красимир Стефанов, в кулоарите на опозицията настана пълно затишие. Вчера лидерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и вицето му Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа не бяха на работа. На въпрос на "Труд" дали ще стягат редиците, Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 отвърна: "В момента имаме по-важни теми."

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2599 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.08.12 | 21:32

8
volene PROKLET DA BADEH HILIADI PATI

2014.02.19 | 09:15

7
Ново пет -в последния момент нов изборен кодекс.На кого си нужен?
AJ4A

2014.02.19 | 09:15

6
На кого е нужен ли???? На тези, които отсега знаят новите изисквания и са ги изпълнили предварително!!!! За другите, времето ще се окаже крайно недостатъчно!!!! Карето е по-силно от тройката, а всичко друго е за наивници!!!! Важно е случайни да няма и на власт да са все СЛУГИТЕ НА МОСКВА!!!!

2014.02.19 | 09:14

5
СЪС ВСЕКИ КОДЕКС БСП ОТИВА В МУЗЕЯ! С НОВИЯ САМО КАШАТА ЩЕ Е ПО-ГОЛЯМА.

2014.02.19 | 09:14

2
tikvooooo ibrik dolenbial den da ne vidite s cvetanov-vra6taite miliarditeeeeeee
ico

2014.02.19 | 09:14

4
дай да ти го подам в устичката ве гейче малко!!!

2014.02.19 | 09:14

3
vnimavai s alkohola i drogata

2014.02.19 | 02:26

1
dps,gerb,bsp i lainoto bareka van ot politikata

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини