Покупката на имот двойно по-изгодна от депозитите

  • 04 май 2015 06:35

  • 3174
  • 1
Покупката на имот двойно по-изгодна от депозитите
©

Сериозен ръст на сделките с имоти се отчита от началото на годината, категорични са брокери от различни агенции, съобщава Стандарт. "Като цяло тенденцията е за увеличение на сделките в определени райони на столицата. Привлекателни са центърът на София, както и районът на Медицинска академия и кварталите с метро. Усеща се оживление и в строителството. Започнаха да се обаждат клиенти със запитвания за парцели за строителство на нови блокове", казва Илиана Василева от "Сдружение брокери на имоти".

В по-големите градове се вижда по-голям ръст на търсенето - в София, Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Сливен, смята и Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес". Той заяви, че с най-голям процент се увеличава търсенето на тристайни апартаменти. "Това ясно показва, че българите вече търсят по-скоро по-голяма площ, вече не са чак толкова фокусирани върху най-малките имоти, както беше преди години", твърди той. Една от причините за това е падането на цените с близо 35% спрямо нивото отпреди световната финансова криза. В резултат сега може да се купи тристаен апартамент за сума, с която преди кризата можеше да се вземе само двустаен на същото място и със същото качество на строителството.

"Най-често се търсят едностайни и двустайни апартаменти. Но все по-често има запитвания и за тристайни. Действително се отчита сериозен ръст в търсенето на тристайни апартаменти", коментира и Илиана Василева.

Пазарът на недвижими имоти е динамичен, твърди Страхил Иванов, управител на "Явлена". Според него на първо място в България се търси двустайният апартамент, на второ място е тристайният, на трето е гарсониерата и последни са многостайните апартаменти. Оживлението на пазара на имоти вероятно се дължи на това, че лихвите по депозитите много паднаха, смята Илиана Василева. "Преди едни пари, седящи в депозитна сметка, носеха лихва колкото един месечен наем или дори повече, сега месечната лихва по депозитите е символична и хората губят от спестяванията си. На пазара се отрази и кризата с КТБ", обяснява тя. В резултат се повиши интересът към инвестициите в имоти.

"Процентът на възвръщаемост на една инвестиция в недвижими имоти е над два пъти и половина по-голям от лихвите по банковите депозити. Затова интересът на хората се насочи много ясно в посока недвижими имоти", коментира и Страхил Иванов.

Според Калоян Богданов по-големият интерес към покупката на имоти се дължи на няколко фактора. Един от тях е спирането на спада на цените на имотите и тръгването им нагоре. "Хората започват да разбират, че няма какво повече да чакат. Другото важно нещо е, че банките вече дават по-добри условия по ипотечните кредити. Ключов фактор е и силно падналите лихви по депозитите. Докато през миналата година, преди кризата с КТБ, имаше лихви около 4%, в момента те се въртят около 1%. При отдаване на имот под наем доходността е поне 3-4%. Това кара доста хора да вложат парите си в имоти", каза Богданов. Вече има голяма конкуренция между кварталите, обяснява той. Но като цяло в столицата най-търсени са имотите в южните райони и центъра. Хората с по-малки бюджети търсят имоти, които са по протежението на линията на метрото. "Те са с добра комуникативност. Като цяло инфраструктурата в София много се подобри, дори в по-далечни квартали като "Люлин", "Надежда", "Обеля" и "Дружба". Вече има и подобрено осветление и много магазини, молове и т.н.", казва Калоян Богданов. "Почти във всички райони на София има търсене. Основно е център, южна и източна посока, но навсякъде има интерес. В последно време има и сериозен интерес към магазини", каза Страхил Иванов.

Сделките се сключват по-бързо

В резултат на повишеното търсене сделките с имоти вече се сключват много по-бързо. "Ако клиентът е разумен, продавачът се съобрази с пазарните нива, послуша брокерските съвети и даде оферта, която не е надценена, тогава в рамките на три месеца наистина се сключва сделка. Но ако все пак продавачът не се вслуша в брокерското мнение, му трябват три месеца да узрее и да реши да започне да сваля цената и тогава сделката се случва значително по-бавно", обясни Илиана Василева от "Сдружение брокери на имоти".

"Вече имаме сделки, които стават в рамките на седмица. Лоша шега изиграват прекалените очаквания на продавачите. При по-голямото търсене на имоти те си внушават, че цената на техния имот трябва да се вдигне. Често имаме случки, в които не приемат оферта на купувач. А следващият купувач евентуално ще се появи след месеци. Така че продавачите трябва много внимателно да обмислят на каква цена излиза имотът им на пазара. Колкото повече имотът стои на пазара, толкова по-непродаваем става. Защото купувачите виждат този имот и като стои толкова време, означава, че не е интересен", казва Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес". "Времето за сключване на сделка е все по-малко, защото пазарът е много равен в момента. Тоест не е нито пазар на продавача, нито пазар на купувача. В момента сме в плато на пазара и изтичат голямо количество сделки", коментира управителят на "Явлена" Страхил Иванов.

Последвайте канала на

3174 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Машев

2015.07.21 | 14:31

1
Нов имотен балооооооон.......

Добави коментар

Водещи новини