Пускат в продажба флакончета с миризмата на починали

  • 23 април 2015 21:35

  • 1861
  • 0
Пускат в продажба флакончета с миризмата на починали
©

Да се съхрани във флаконче аромата на любим човек, независимо дали е умрял или временно отсъства.

Такова е хрумването на малка френска фирма, която планира през септември да пусне в продажба парфюми, създадени на базата на оставени върху дрехи аромати, предаде БТА.

Идеята хрумнала преди 7 години на французойката Катя Апалатеги, която не можела да се утеши след смъртта на баща си. „Разговарях с майка си”, разказа 52-годишната Катя, която по професия е застрахователен агент.

„Тя ме увери, че ароматът на баща ми също й липсвал и затова не е изпрала калъфката на възглавницата му”, допълва тя. Катя се свързала с учени от университета в Хавър, които осъществили идеята й - разработили технология, която възпроизвежда човешка миризма. „Вземаме дреха на индивида и извличаме миризмата от нея”, поясни Жералдин Савари от университета. „Тази миризма е съставена от над 50 молекули.

След това за четири дни я възпроизвеждаме под формата на парфюм”, разяснява Савари. „Чрез погребални агенции ще предложим на семейства флаконче с миризмата на починалия, която е била извлечена от предоставена от тях тъкан”, уточни Катя Апалатеги.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини