Хилари Клинтън: Афганистан да продължи процеса на помирение

  • 20 октомври 2011 10:42

  • 746
  • 0
Хилари Клинтън: Афганистан да продължи процеса на помирение
© gettyimages

Американският държавен секретар Хилари Клинтън призова днес държавните ръководители и гражданските лидери на Афганистан да продължат усилията за помирение с талибаните и да засилят сътрудничеството с Пакистан в борбата с тероризма, предаде АП.


Клинтън, която пристигна на необявено посещение в Кабул, каза пред видни общественици, че САЩ няма да изоставят Афганистан, и обеща, че помирението няма да стане за сметка на правата на жените и малцинствата. По-късно тя ще се срещне с президента Хамид Карзай и други висши афганистански служители. Очаква се държавният секретар на САЩ да подчертае пред държавните ръководители колко важни за Афганистан са отношенията със съседите - въпрос, който ще бъде обсъждан на регионална конференция в Истанбул в началото на ноември.

Според Вашингтон постигането на политическо споразумение с талибаните е от ключово значение за приключването на войната, поради което настоява Карзай да направлява и да разширява усилията за помирение, въпреки че официално талибаните не показват интерес към подобни договорености. Клинтън се срещна в американското посолство със сина на убития при бомбен атентат бивш афганистански президент Бурханудин Рабани, който ръководеше усилията за помирение с талибаните. Тя заяви, че Рабани е бил смел човек, опитвал се да извърши това, което е правилно. По думите на висш американски служител Клинтън възнамерява да подчертае, че САЩ остават ангажирани с процеса на помирение в Афганистан, който понесе тежък удар с убийството на Рабани.

Последвайте канала на

БТА
746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини