Human Rights Watch: Израел експлоатира палестински деца

  • 14 април 2015 11:00

  • 1710
  • 3
Human Rights Watch: Израел експлоатира палестински деца
©

Израелски заселнически ферми на Западния бряг използват труда на палестински деца за отглеждане, събиране и пакетиране на селскостопанска продукция, голяма част от която за износ. Това се съобщава в 74-страничен доклад на органзацията Human Rights Watch, публикуван на 13 април тази година, алармира Посолството на Палестина в България.

В документа, озаглавен „Узрели за злоупотреба. Трудът на палестинските деца в израелските заселнически ферми на Западния бряг.“, се посочва, че израелските ферми плащат ниски надници на децата и ги изпращат да работят при опасни условия на труд в нарушение на международните стандарти. Установени са случаи дори 11-годишни деца да работят във фермите, често при високи температури.

Според наблюденията и свидетелството на интервюираните от HRW 38 деца и 12 възрастни, които работят в 7-те най-големи ферми в долината на р.Йордан, децата са подложени на тежки натоварвания, изложени са на въздействието на опасни пестициди и в някои случаи са принудени сами да заплащат за медицински услуги при тудови злополуки и заболявания.

Според Сара Уайтсън – директор на HRW за Близкия изток и Северна Африка, „Децата от общностите, обеднени от израелската дискриминационна и заселническа политика, отпадат от училище и приемат опасна работа, защото чувстват, че нямат алтернатива, докато Израел си затваря очите.“

В доклада на HRW се посочва също, че „дискриминационните ограничения, които Израел поставя върху достъпа на палестинците до обработваема земя и вода на Западния бряг и особено в долината на р.Йордан, която е традиционен център на палестинското земеделие, струва на палестинската икономика повече от 700 млн. щ.д. годишна загуба.“ Регистрирани са редица случаи, когато палестинци вземат под аренда земеделска земя от заселници, на които тя е предоставена от Израел след незаконна експроприация от палестинци.

Последвайте канала на

1710 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.29 | 09:20

3
израелски стоки не
пфф

2015.04.17 | 09:14

1
скоро и в целия свят

2015.04.17 | 09:14

2
вместо в целия свят на майка ти отзад

Добави коментар

Водещи новини