Палестинец продал за 175 долара графит на Банкси

  • 02 април 2015 15:58

  • 2294
  • 0
Палестинец продал за 175 долара графит на Банкси
©

Палестинец от Ивицата Газа е бил подведен да продаде графит на Банкси за 175 долара - смешна сума на фона на 590 000 долара, които бяха броени за творба на най-известния уличен художник в света през август м.г., разказва Би Би Си.

Банкси - чиято самоличност вече години наред остава мистерия, нарисувал гръцката богиня Ниоба на вратата на разрушения дом на Рабие Дардуна при престоя си в палестинския анклав през февруари. Вратата с ридаещото изображение била единственото, останало от двуетажната къща на семейството - една от 18 000 сринати при последните бомбардировки на Израел над Газа от лятото на 2014 г., пише в. "Преса".

Дардуна не е имал представа за реалната стойност на творбата и затова много се зарадвал, когато местен търговец на име Белал Халед, изявил готовност да даде 175 долара.

„Наистина сме съкрушени. Тук става въпрос за измама. Искаме си вратата обратно“, казва Дардуна. Купувачът обаче категорично отказва да развали напълно легалната сделка. „Купих рисунката, за да запазя артистичната й стойност и да я предпазя от повреда. Не търся материално облагодетелстване“, обяви Халед. Близки доуличния творец настояха купувачът да върне творбата.

Банкси, известен със социалните послания в графитите си, е критик на политиката на Израел, който атакува с творби сред руините на Газа и по стената, опасана от властите в Тел Авив около Западния бряг. Именно обвиненията срещу действията на еврейската държава през последната война ще са първите, които палестинската власт ще повдигне в Международния наказателен съд. Палестина официално се присъедини към институцията вчера.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини