Санират блока и на части

  • 13 април 2015 20:27

  • 5604
  • 9
Санират блока и на части
©

Големите блокове с много входове, да могат да се обновяват на части, а не като цели сгради. Това е една от промените, които се готвят в националната програма за саниране. Предложението е на Националното сдружение на общините, а от Министерството на регионалното развитие са склонни да го приемат, пише "24 часа".

Не можем да си позволим санирането да е през вход, но е възможно да се прави на отделни секции от сградите, които са с по десет входа например, а след това да бъдат санирани и останалите, коментира министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Проблемът възниквал при създаването на сдружение на собствениците в блокове с много секции и с 200 до 700 апартамента.

Другото предложение за промяна в програмата е блок да се санира, дори да не са съгласни 100% от собствениците. Не е редно процесът за цели сгради да се стопира при 98% съгласие на собствениците само защото обитателите на 1-2 апартамента не искали, казва министър Павлова.

Тя уточни, че със сдружението на общините се анализират тези случаи и до края на април ще предложи на Министерския съвет промяна.

Друго предложение на сдружението на общините е да се позволи сгради с 35 апартамента да могат да кандидатстват в програмата. В момента се изисква жилищата са да най-малко 36. До този момент общият брой на регистрираните сдружения е над 1600.

В Българската банка за развитие имало подадени над 600 заявления за финансиране, а сключените договори са над 370. Най-много са сдруженията в Благоевград - 166. По този показател градът изпреварва София, където има 141. Пак в Благоевград има 87 договора между общината и сдруженията на собствениците, в София са 13.

Програмата предвижда изолиране и ремонт на покривите, както и на подпокривните стени. Ще се изолира цялата сграда отвън. Ако са санирани отделни апартаменти, изолацията им няма да се премахва, а ще се допълни, ако е тънка. Няма да се премахва остъкляването на балконите, там където е старо, ще се подменя. Ако блокът реши, инсталацията за парно може да се направи от вертикална хоризонтална и да се монтират топломери за всеки апартамент. Така ще се елиминират възможностите да се краде от съседите, тъй като топлинната енергия ще се мери при влизането в жилището, а няма да се разпределя с уреди.

Ако е предписано при енергийното обследване, може да се поставят слънчеви панели.

До края на април ще бъдат обявени и строителните фирми, които печелят обществените поръчки за саниране. Стойността за блок се очаква да е 500 000 до 700 000 лв. Срокът, който общината дава за изпълнение, е 65 дни. Едно от големите притеснения за собствениците бе, че след саниране на апартаментите им данъчната оценка ще скочи, а оттам и дължимият данък сгради.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5604 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2015.04.15 | 10:26

9
Всичко ще променят в закона за да усвоят пари и да се нагрухат. Лъсна им свинщината и тук .
Илиев

2015.04.15 | 09:51

8
До Атанас Кованджиев А от кой да се заплаща? Аз живея в къща, отоплявам се на твърдо гориво (350 лв. тон въглища на месец) и плащам отделно топлата си вода (на бойлер). Програмата за топлоизолация не включва такива като мен, а и аз и децата ми ще плащат за вашата изолация години напред. Хайде стига сте 'смърдяли и оплаквали' вие в блоковете защото от години ние ви плащаме значителна част от отоплението и топлата вода.
ртхурт

2015.04.15 | 09:05

5
искат да ни откраднат жилищатата
хахах

2015.04.15 | 09:49

7
Браво деде разкри ги ... ще ти вземат панелката ... да не вземеш да заспиш.

2015.04.15 | 09:05

6
Престъпната групировка ГЕРБ послуша американските си господари и затри АЕЦ Белене и сега ви промиват мозъците че това саниране е някаква алтернатива , просто тези които са се вързали на тези продажници са мека казано и.диoти !
моньо

2015.04.15 | 08:33

4
ела да ми санираш фaшкията
!

2015.04.15 | 08:17

3
Моля, новинарските агенции да не стават съучастници в тъмни дела. Програмата се нарича "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради" и няма НИЩО общо със САНИРАНЕТО на сградите. Обследването пък няма нищо общо с издаване на технически паспорт на сградата. За да се извърши саниране не е достатъчно само да се смени дограмата, да се налепи 3-то качество топлоизолация и да се сменят радиаторите като по една случайност само две фирми "отговарят" на изискванията за изпълнител. Санирането включва основно изследване на конструктивните елементи на сградата (носещи елементи, заварки и т.н.), което не може да се случи, без директна проверка. Издаване на технически паспорт на сградата и съответно предписание за укрепване, където се налага. За целта е необходимо жилището да се освободи за няколко медеца, за да може да се разкърти до заварка и да се установи дали има проблеми. Това може да удължи живота на панелните сгради. Останалото може само да напълни касичките на определени, приближени фирми...

2015.04.15 | 08:17

2
Нещо са го закъсали!!
BOBI CHNAIDER

2015.04.14 | 17:02

1
UVIVATE SE SUS STEREOPOR POD KOITO SE OTGLEJDAT VSEVAZMOJNI BOBULETCCKI IKAKVI LI NE JIVOTINKI-ADSKI NERENTABILNO I VREDNO

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини