-
08 април 2015 09:16
- 2395
- 0
Обикновената сода за хляб и други хидрокарбонати по специфичен начин действат на колбичките и пръчиците в нашите очи, карайки ги да „изхвърлят“ напрежението по-често и подобрявайки остротата на зрението при наблюдение на движещи се предмети, пише "МегаВселена", позовавайки се на РИА Новости.
Международен екип медици е изяснил, че редовната употреба на малки дози сода за хляб значително може да подобри зрението на човека благодарение на това, че тя предотвратява „претоварването“ на пръчиците и колбичките на повърхността на ретината, се казва в статия, публикувана в Biological Chemistry.
“Интригуващо следствие от това откритие – възможността текущото състояние на нашия метаболизъм да влияе силно на остротата на зрението. Това е интересно, той како ние днес знаем добре, че много болести на ретината са свързани с това, че пръчиците и колбичките са пренаситени със светлочувствителни молекули поради някои генетични дефекти. Когато тяхната концентрация достигне смъртоносно опасни нива, клетките загиват и настъпва необратима слепота“, казва Клинт Макино от Харвардския университет (САЩ).
Макино и колегите му разкрили неочаквано благотворния ефект на обикновената сода за хляб върху нашето зрение, докато изучавали как светлочувствителните клетки преобразуват възприеманата от тях светлина в електрични импулси.
Както обясняват учените, ключов елемент на тази сложна система за трансформация на светлината в сигнали на нервни клетки се явява белтък с названието cGMP. Неговите молекули поглъщат енергията на фотоните на видимата светлина и закриват специалните канали в стените на колбичките и пръчиците, което ги кара да предават информацията по веригата и да „свалят“ напрежението в клетките.
Тъй като молекулите cGMP се изразходват в процеса на преобразуване на светлината в нервни импулси, колбичките и пръчиците непрекъснато произвеждат нови порции от този белтък. Наблюдавайки този процес, Макино и колегите му открили, че скоростта на възпроизводство на cGMP много силно зависи от това, колко много йони хидрокарбонат (въглена киселина с присъединени към нея водородни атоми) се съдържат в клетките.
Следващите експерименти показали, че содата за хляб и други хидрокарбонати значително ускоряват синтеза на молекули cGMP. Както обясняват учените, повишението на концентрацията на cGMP едновременно води до по-често „изхвърляне“ на пръчици и колбички, което снижава вероятността от тяхното претоварване и понижава чувствителността на окото към светлина, което помага на нашите очи по-добре да разпознават и виждат резки движения.
Тези два ефекта, според медиците, трябва благотворно да се отразяват на здравето на очите на човек, който не страда от дегенеративни заболявания на ретината. В близко бъдеще учените ще проверят случва ли се това наистина и ще се опитат да разберат може ли да се използват содата и другите съединения на въглената киселина за забавяне на разрушаването на ретината.
Последвайте канала на
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Въпреки Шенген: проблем при свободното преминаване през „Дунав мост” при Русе
03 януари 202520:07
Заради Шенген Румъния е заплашена от недостиг на служители
03 януари 202519:34
Явор Куюмджиев: Има неразбирания за това как се формира цената на тока
03 януари 202521:00
Д-р Орлин Колев: Президентът не разполага с правомощието да бави подписването на указа за новия главен прокурор
03 януари 202520:31
Мая Манолова: Решението на КЕВР за повишаването на цената на тока е необосновано
03 януари 202520:49
Водещите новини! Хлябът поскъпва в цяла България. Виктор Орбан не е поканен на откриването на полското председателство на EС (и още…)
03 януари 202519:00
Отказаха линейка на мъж с инсулт в Петричко
03 януари 202519:35
Мъж счупи врата на партньорката си, тя почина
03 януари 202519:26
Приятелката на бияча в Спешното: Охранителят спеше и миришеше на алкохол
03 януари 202519:17