НАСА: Мит е, че гръмотевици не удрят два пъти на едно място

  • 07 април 2015 10:11

  • 2495
  • 1
НАСА: Мит е, че гръмотевици не удрят два пъти на едно място
©

Надяваме се, че вече сте спрели да вярвате на стария мит, че светкавица не удря два пъти на едно и също място, пише Discovery News. Изследване от 1997 година установява, че мълниите падат многократно на едно и също място в около една трета от случаите, така че шансовете да бъдем ударени са с приблизително 45 процента по-високи, отколкото предполага броят на светкавиците.

Това предизвиква горещия въпрос „Къде на планетата Земя най-често падат светкавици?“ Оказва се, че специалистите от американската Национална космическа агенция (NASA) имат отговор. Между 1998 и 2013 година два от сателитите на Агенцията са събрали данни за броя и местоположението на светкавиците в глобален мащаб.

На базата на тази информация е направена карта на света. Тя показва, че светкавици има най-често в районите близо до екватора и по-често над сушата, а не над океаните. Обяснението за това е, че земята поглъща светлина и се нагрява по-бързо от водата. Резултатът е по-голяма конвекция и атмосферна нестабилност, които водят до генериране на гръмотевични бури.

Районът с най-много светкавици в света е езерото Маракайбо в северозападна Венецуела, където съчетанието от горещина, влажност и вятър, идващ от намиращите се наблизо Анди, предизвиква мощни бури. Според Reuters в района около езерото Маракайбо има 300 светкавични бури на година, като всеки километър там бива удрян от 250 светкавици годишно.

Ученият от NASA Даниел Сесил посочва на страницата на Земната обсерватория на NASA, че новата карта е много по-детайлна от предишни опити за обобщение и визуализация на честотата на светкавиците.

“Данните от по-дълъг период от време ни позволиха с по-голяма степен на сигурност да идентифицираме някои детайли”, казва той. “Можем да изучаваме сезонността и дневните промени и да ги сравняваме на годишна база”, добавя изследователят.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2495 1

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2015.04.07 | 13:47

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини