Съкращенията в ТЕЦ "Свилоза" започват на 13 май

  • 06 април 2015 15:12

  • 2505
  • 2
Съкращенията в ТЕЦ "Свилоза" започват на 13 май
©

Съкращенията в TEЦ "Свилоза" в Свищов започват на 13 май, съобщава Нова телевизия. Близо 250 работници остават на улицата.

ТЕЦ-ът е един от най-големите работодатели в общината и новината за очакваните масови съкращения хвърли в ужас всички жители на  града.

Според ръководството на предприятието въоръженият конфликт в Украйна оказва директен негативен икономически ефект върху бизнеса. "Това беше първият удар за нас, защото ТЕЦ-ът е проектиран да работи с вносни въглища от Украйна и Русия", обяснява изпълнителният директор Петьо Петров. Той посочи, че след началото на войната въглищата са поскъпнали с над 20%.

Вторият фактор за съкращенията е скокът на курса на долара, а доларът е единствената валута, с която се търгуват всички енергийни източници, пояснява още Петров.

Към тези проблеми се добавят и премахнатите преференциални цени на произведената от ТЕЦ-а електроенергия.

Засега предизвестия са връчени на около стотина души.

"Цялата икономика на Свищов рухва! Като излязат комарите, ще ловят комари и ще ги пращат за износ и ще печелят долари ли", казва един от местните жители.

От дружеството посочват, че опасността 18 000 битови абонати и над 1000 стопански клиенти на ТЕЦ-а да останат без топла вода след Великденските празници вече не съществува. Само след 10 юни ще има едно спиране, което се надяваме да бъде в рамките на годишното спиране от 15 дни за профилактика на съоръженията, посочи Севдалин Желев.

По думите му Комисията за енергийно и водно регулиране е изпратила указания за работа на свободния пазар и "Топлофикация"-Русе ще започне да работи по новите изисквания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2505 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.07 | 11:36

2
ха, за да работи едно губещо предприятие, ще трябва всички да дотираме производството му ли? къде в останалия свят го има това? закривайте го, да ловят комари! да правят мармалад от комари!
ВАЖНО!!!

2015.04.07 | 00:26

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини